Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 14:11

Βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος έχουν περάσει οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως λόγω της ενίσχυσης των τοποθετήσεων σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και φαρμακοβιομηχανιών.

Στις 14:02 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.765,5 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,17%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.821,66 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,59% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.793,37 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,88%.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,43%, καταγράφει η μετοχή της Royal Dutch επωφελούμενη από την ενίσχυση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 13 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 28,88 δολάρια ανά βαρέλι. Ανοδο άνω του 3% σημειώνει και ο τίτλος της Shell.

Από τον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών ξεχωρίζει η μετοχή της γερμανικής Bayer, η οποία ενισχύεται αυτή την ώρα σε ποσοστό 4,47%.

Ανοδο άνω του 4% σημειώνει και η μετοχή της Prudential, του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στη Βρετανία, ο οποίος επιβεβαίωσε χθες τα σχέδιά του για την περικοπή 850 θέσεων εργασίας στη Βρετανία στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τη μείωση του κόστους.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της Munich Re. Η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία του κλάδου αντασφαλειών ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει περί τα 1,4 δισ. δολάρια για να επαναφέρει στην κερδοφορία τις ζημιογόνες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Αυτή την ώρα, η μετοχή της Μunich Re υποχωρεί κατά 1,87%.

Τέλος, αξιόλογα κέρδη (4,32%) καταγράφει η μετοχή της France Telecom μετά από δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής ημερησίας Les Echos ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Thomson Multimedia SA και αγαπημένο παιδί των αγορών Τιερί Μπρετόν θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.