Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011 19:55

Γ. Βάιντμαν: Συγκεκριμένος ο ρόλος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει τα προβληματικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης μόνο εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο ο βασικός σκοπός της, που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει τα προβληματικά κράτη-μέλη της ευρωζώνης μόνο εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο ο βασικός σκοπός της, που είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιενς Βάιντμαν.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur, ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Bundesbank, απέρριψε τις εκκλήσεις κρατών όπως η Γαλλία προς την ΕΚΤ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Το καθήκον του ευρω-συστήματος είναι να διασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα», δήλωσε. «Όσο αυτό διασφαλίζεται, μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική σταθερότητα - και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

«Αυτό που μας ζητούν τώρα είναι να διευρύνουμε τις αρμοδιότητές μας πέρα από αυτές που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες...Και δε νομίζω ότι η ευρωζώνη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη αν η κεντρική τράπεζα αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες ή παραβιάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες», είπε ο Βάιντμαν.

Η διαμάχη Γερμανίας-Γαλλίας για τον ρόλο της ΕΚΤ επανήλθε δριμύτερη στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ δηλώσεων από Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής.

Οι φήμες για χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ προς το ΔΝΤ σε συνδυασμό με τη νέα, χθεσινή παρέμβαση της τράπεζας στη δευτερογενή αγορά έδωσαν ανάσα στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων, καθώς και στο ευρώ.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού κατέστησαν αναγκαία την παρέμβαση του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επέκρινε τις κυβερνήσεις για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντράγκι ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να δράσουν άμεσα για να θέσουν σε λειτουργία τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή του για το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση για τη δημιουργία του και τέσσερις μήνες μετά τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε βεβαίως της ανεξαρτησίας του θεσμού του οποίου ηγείται, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του. «Η αξιοπιστία μας εξαρτάται από την επιτυχία της νομισματικής πολιτικής και αυτή θα είναι η σημαντική συμβολή μας στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο τραπεζικής διάσκεψης στη Φραγκφούρτη.

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι σημαίνουν ότι είναι απρόθυμος να επιτρέψει μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, άποψη που ενστερνίζεται άλλωστε και ο Γιενς Βάιντμαν.