Η παροχή έγγραφων δεσμεύσεων από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην ΕΕ και το ΔΝΤ είναι απαραίτητη, «προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες των κομμάτων που μπορεί να είναι στην εξουσία», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του με το Ζοζέ Μπαρόζο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση θα παράσχει ενυπόγραφες εγγυήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Τα ελληνικά κόμματα είναι απαραίτητο να εκφράσουν, μέσω επιστολής, τη δέσμευσή τους στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπαδήμος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «προκειμένου να εξαλειφθούν η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες των κομμάτων που μπορεί να είναι στην εξουσία». Πρόσθεσε πάντως ότι εξαρτάται από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς το πώς θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους αυτή.
«Θεωρώ απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση... όμως εκείνοι θα αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει», ανέφερε.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε εξάλλου ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης που της έδωσαν.
Οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είπε, είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI).
Αναφορικά με το PSI, σημείωσε ότι υπάρχουν «εξαιρετικές» προοπτικές να μειωθεί το ελληνικό χρέος, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και ότι αναμένει στις επόμενες εβδομάδες να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες αυτές.
Επανέλαβε επίσης ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό και χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας.
Μπαρόζο: Απαραίτητη η εθνική συναίνεση
Τη θέση της Κομισιόν για βοήθεια στην Ελλάδα υπό ορισμένους όρους επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως ανέφερε, η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της. Υπογράμμισε ακόμη πως η χώρα χρειάζεται εθνική συναίνεση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε πως η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του χρόνου.
Ρόμπεϊ: Πρόθυμη να βοηθήσει η Ε.Ε.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος και υπογράμμισε την ετοιμότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατά την επόμενη συνάντησή τους στα τέλη του μήνα.
Ο κ. Ρόμπεϊ διαβεβαίωσε τον κ. Παπαδήμο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
«Το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσει στην επόμενη συνάντησή του για την εκταμίευση της 6ης δόσης του ελληνικού δανείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόμπεϊ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση.
«Στηρίζουμε πλήρως τις εν εξελίξει συνομιλίες ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους ιδιώτες πιστωτές. Ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα, το οποίο στηρίζει η ευρωζώνη και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα», προσθέτει η ανακοίνωση.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάλεσε και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να κάνουν από την πλευρά τους το καθήκον τους.
«Η κατάσταση είναι απαιτητική. Πολλές προσπάθειες έχουν ήδη γίνει από τον ελληνικό λαό, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την αποκατάσταση της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κομισιόν: Όρος για την 6η δόση οι έγγραφες δεσμεύσεις
Nωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, έθεσε ως όρο για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων, ενώ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ελληνικές αρχές θα παράσχουν τις απαιτούμενες δεσμεύσεις το συντομότερο δυνατόν.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επανέλαβε πως η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναμένει έγγραφες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σχετικά με την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Αλταφάζ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ελλάδα εξαρτάται από τη διεθνή οικονομική βοήθεια που λαμβάνει, και χρειάζεται την καταβολή της έκτης δόσης εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.
Την ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης επαναλάμβανε τη θέση του έχει διατυπώσει και ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ότι δεν θα βάλει καμία υπογραφή, κάνοντας λόγο για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Το απόγευμα μάλιστα, η Συγγρού έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής που απέστειλε στις 13 Νοεμβρίου ο Αντ. Σαμαράς προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτένς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2095568 .
Τηλεφωνικές συνομιλίες ΥΠΟΙΚ με Σόιμπλε και Μπαρουάν
Το θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης και η προώθηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχήμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI), συζητήθηκε και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουέν.
Την ίδια ώρα, μετά την αναχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανέλαβαν δράση. Τα στελέχη της τρόικας «εγκαταστάθηκαν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εξετάζουν τόσο τις αποκλίσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό, όσο και την εξειδίκευση των μέτρων του προϋπολογισμού 2012.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου, με διττό στόχο:
- την αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στις εκθέσεις που θα παραδώσουν τα τεχνικά κλιμάκια και
- την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.
ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός από το δίδυμο Παπαδήμου-Μπαρόζο
Για «ωμό εκβιασμό» σε βάρος του λαού από το δίδυμο Παπαδήμου - Μπαρόζο έκανε λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα οι κ.κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο «απέφυγαν να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις στην ΕΕ που αποκαλύπτουν πόσο μεγάλα παραμύθια ήταν όσα έλεγαν και αυτοί και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου περί της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας που οδηγούν στην «ευημερία των λαών, τη σύγκλιση και τη σταθερή ανάπτυξη».
ΛΑΟΣ: Δεν θα παίξουμε ρώσικη ρουλέτα
«Μεταξύ άσπρου και μαύρου υπάρχουν πολλοί χρωματικοί τόνοι. Δεν θα παίξουμε ρωσική ρουλέτα με το μέλλον της Ελλάδας», σχολίασε με αφορμή τις έγγραφες εγγυήσεις που ζητούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διακατέχονται από την ίδια ευθύνη».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος εκτίμησε ότι όσο πιο οδυνηρά καθίστανται τα μέτρα, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η συνεννόηση της Ευρώπης με την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κίνδυνος που υπάρχει, προειδοποίησε, «είναι -από λάθη τακτικής και υπερεπείγουσες διαδικασίες εκ μέρους της τρόικας- να μετατραπεί η Ελλάδα (κάτω από ορισμένες συνθήκες ) σε ΄Κούβα της Μεσογείου…΄».