Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 19:09

Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ τα κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/01/248785.htm .

Οι αναλυτές ωστόσο χαρακτηρίζουν εύθραυστη τη σημερινή άνοδο και εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, καθώς, όπως επισημαίνουν, η ψυχολογία των επενδυτών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση, ενώ επικρατεί έντονη αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.797,4 μονάδες αυξημένος κατά 2,03%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.828,56 μονάδες με κέρδη 1,84% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.357,79 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,85%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,06%, στις 2.767,44 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των ασφαλειών, στον αρνητικό πρωταγωνιστή των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η μετοχή της Prudential ενισχύθηκε κατά 5,45%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη Βρετανία επιβεβαίωσε χθες τα σχέδιά του για την περικοπή 850 θέσεων εργασίας στη Βρετανία στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για τη μείωση του κόστους.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών επωφελούμενες από την ενίσχυση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται κατά 45 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 29,2 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών TotalFinaElf και Royal Dutch σημείωσαν άνοδο κατά 4,58% και 4,38% αντιστοίχως.

Μεγάλη άνοδο, άνω του 10%, σημείωσε η μετοχή της βρετανικής ΜΜ02. Η υπ' αριθμόν πέντε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι θα επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει στη γερμανική και τη βρετανική αγορά στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Κέρδη άνω του 10% κατέγραψε και η μετοχή της France Telecom μετά από δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής ημερησίας Les Echos ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Thomson Multimedia SA και αγαπημένο παιδί των αγορών Τιερί Μπρετόν θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Σε θετικό έδαφος έχει περάσει αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της Munich Re, η οποία νωρίτερα δέχθηκε έντονες πιέσεις. Η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία του κλάδου αντασφαλειών ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει περί τα 1,4 δισ. δολάρια για να επαναφέρει στην κερδοφορία τις ζημιογόνες δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Αυτή την ώρα, η μετοχή της Μunich Re υποχωρεί κατά 1,87%.