Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2002 19:41

Ερευνα για τις συνθήκες εργασίας στις ταχυμεταφορές

Ερευνα για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων – δικυκλιστών σε εταιρείες ταχυμεταφορών και εστιατόρια, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δήλωσε ότι έχει υποστεί ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Ενας στους τέσσερις υπαλλήλους των εταιρειών ταχυμεταφορών και ένας στους πέντε υπαλλήλους εστιατορίων, αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και παθαίνουν συχνά κρυολογήματα.

Η πλειονότητα των εργαζομένων – δικυκλιστών, (69% στις εταιρείες ταχυμεταφοράς και 62% στα εστιατόρια), είναι ηλικίας 26 έως 40 ετών, ευκαιριακά απασχολούμενοι.

Σε σύνολο 451 εργαζομένων στις ταχυμεταφορές, μόνο οι 30, (6,7%) είναι μερικά απασχολούμενοι, ενώ από τους 300 διανομείς, με μερική απασχόληση εργάζονται οι 151 (50,3%).

Οι ταχυμεταφορείς δηλώνουν ότι αισθάνονται εργασιακό άγχος σε ποσοστό 65,51% και χρονική πίεση σε ποσοστό 78,95%, έναντι 12,5% και 16,17% των διανομέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, μόνο μία στις τέσσερις εταιρείες παρέχει κράνος στον εργαζόμενο, καμία δεν εκπαιδεύει σε θέματα ασφάλειας και σπανίως διενεργούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτές τις εταιρείες.

Η κατάσταση των δικύκλων παρά τη συχνή συντήρηση δεν είναι καλή, ενώ στις επιχειρήσεις, με προσωπικό πάνω από 50 άτομα, υπάρχουν τεχνικοί ασφάλειας, αλλά δεν τηρούνται βιβλία ατυχημάτων, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις, σπάνια υπάρχει τεχνικός ασφάλειας και δεν τηρούνται βιβλία εργατικών ατυχημάτων.

Μόνο μία επιχείρηση από όσες ελέγχθηκαν είχε εκπονήσει γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου από την οποία ωστόσο, εξαιρέθηκαν οι εκτιμήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δικυκλιστές.