Την αισιοδοξία του ότι όλα τα ελληνικά κόμματα θα κάνουν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Την αισιοδοξία του ότι όλα τα ελληνικά κόμματα θα κάνουν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, ό,τι χρειάζεται για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Όποιος θέλει εκλογές γρήγορα, θα πρέπει να τα θέλει όλα γρήγορα, αρχής γενομένης της εκταμίευσης της 6ης δόσης», ανέφερε κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012, που διεξάγεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Πρόσθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, αρκούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να παίζουμε με τη φωτιά. Οι εταίροι μας ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου και ξέρουν τι μπορεί να συνιστά ενέργεια που να έχει γενικότερη επίπτωση για την ευρωζώνη - και μπορούν να την στεγανοποιήσουν», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.
Σημείωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, ενώ πρόσθεσε ότι εντός του Ιουνίου η χώρα θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα λιτότητας για το 2013 και το 2014.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η θετική ψήφος στον προϋπολογισμό, αποτυπώνει την ανάγκη κλίματος συναίνεσης και πολιτικής συνευθύνης, χωρίς το οποίο, όπως είπε, «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση, να απαλύνουμε τον πόνο που νοιώθουν οι πολίτες που υφίστανται σκληρές περικοπές, να ξαναδώσουμε στη χώρα αίσθηση αισιοδοξίας και τη βεβαιότητα πως υπάρχει εθνικό σχέδιο».
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για την επιτυχία του Προϋπολογισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο στόχος της μείωσης της ύφεσης στο 2,8%, όπως εξήγησε, μπορεί να επιτευχθεί «εάν λειτουργήσει η χρηματοοικονομική σφαίρα, υπάρξει ρευστότητα, πληρώσει το κράτος τις οφειλές του στην αγορά, λειτουργήσει το ΕΣΠΑ - ώστε να βγούμε σε θετικό ρυθμό το 2013».
Η ρευστότητα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, συνδέεται με επιτυχία των στόχων του PSI. Στην αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.
Αντιπαράθεση Π. Οικονόμου - Γ. Βρούτση
Στη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Παντελή Οικονόμου και τον κ. Γιάννη Βρούτση από τη ΝΔ, με αφορμή την κριτική του τελευταίου στην φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Δριμεία ήταν επίσης η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως το κόμμα του καταψήφισε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, αλλά υπερψηφίζει τον τωρινό Προϋπολογισμό, καθώς έχουν στο μεταξύ επέλθει δύο σημαντικές αλλαγές: Αφ΄ ενός «φτάσαμε στο κούρεμα 50% και τη μείωση των επιτοκίων, που είναι θετικό και άλλαξε την προοπτική του δημοσίου χρέους» και αφ΄ ετέρου «άλλαξαν τα πολιτικά μεγέθη», αφού με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, «η έκτη δόση αμφισβητήθηκε μαζί με την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η οποία υπήρξε απαραίτητο και αναπόφευκτο στοιχείο για την επιβίωση της οικονομίας».
Σε αυτό πλαίσιο, όπως εξήγησε, η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό, που «έχει μια θετική προοπτική ως προς τους στόχους που θέτει», δίνοντας μια «ψήφο ανοχής και μη αμφισβήτησης», παρ΄ ότι κρίνει ότι μια σειρά προβλέψεων (δείκτες ανεργίας, φορολογικά έσοδα, ύφεση, πρωτογενές πλεόνασμα) είναι το λιγότερο υπεραισιόδοξες.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης επέκρινε έντονα την φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, για το «πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα, χωρίς αρχή και τέλος», τη διάλυση, όπως είπε, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που κατέρρευσε συνεπεία των πολιτικών της, τις έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια της ΔΕΗ.
«Το ζήτημα του λαθρεμπορίου και του πετρελαίου θα έπρεπε να είχε κλείσει. Το ελάχιστο κόστος οικοδομής θα έπρεπε να είχε φτάσει στο πραγματικό, θα έπρεπε να είχατε ήδη συνδέσει τις ταμειακές μηχανές με την ΓΓΠΣ, να είχατε προχωρήσει στις ενδοομιλικές συναλλαγές όπου γίνεται μεγάλη φοροδιαφυγή, να έχετε προχωρήσει στο φορολογικό πιστοποιητικό, στις καταθέσεις στην Ελβετία. Γιατί δεν προχωρήσατε το ΕΤΑΚ του 2009, 2010 και 2011 εμπρόθεσμα;», ρώτησε, μεταξύ άλλων.
Απαντώντας, ο κ. Οικονόμου παρατήρησε πως «το τρίτο τρίμηνο του 2011 με ύφεση 5,5% έχει αύξηση δημοσίων εσόδων 5,5% παρά την ύφεση. Από πού προήλθαν; Δεν γράφουμε έσοδα απ΄ την φοροδιαφυγή στον Προϋπολογισμό, γιατί είναι πλέον ενταγμένα στη φορολογία».
«Μόνον ο ΣΔΟΕ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει συγκεντρώσει 2,5 εκ. από συμμόρφωση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη με αυτόφωρο, ή απειλή αυτοφώρου. 1,5 εκ. συγκεντρώθηκαν από έλεγχο περιουσιακών στοιχείων ακινήτων σε off shore εταιρείες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
«Το ΕΤΑΚ του 2009 δεν εισπράχθηκε γιατί μας παραδώσατε μία σύμβαση χωρίς ανάδοχο. Γιατί αποκαλείτε χαράτσι την έκτακτη εισφορά ακινήτου; Το χαράτσι είναι κεφαλικός φόρος. Δεν ηλεκτροδοτείται το τετραγωνικό;», αναρωτήθηκε.
Για την υποχώρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εξήγησε πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε λεφτά - και με τη νέα συμφωνία θα βρούμε. Δεν μπορούμε να γράφουμε τις δημόσιες επενδύσεις στον Προϋπολογισμό γιατί αυξάνεται το έλλειμμα. Και θα πρέπει να στηρίξουνε κάποιες δυνάμεις την πρότασή μας, να εξαιρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι δημόσιες επενδύσεις απ' το έλλειμμα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχει και το θέμα του αιγιαλού, που με την ισχύουσα δομή του υπουργείου, ελέγχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και πρέπει να υπάρξει άλλου είδους παρακολούθηση».
Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε άδικη και αναποτελεσματική την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Παρατήρησε επίσης πως ο Προϋπολογισμός «προβλέπει ως έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, ένα ολοστρόγγυλο μηδέν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της κλήσης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη, εκ μέρους του οικονομικού εισαγγελέα, ως υπόπτου για ανείσπρακτα έσοδα 15 εκατ. ευρώ από υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων.
Επιπλέον, επεσήμανε πως οι off shore εταιρείες εξακολουθούν να υποελέγχονται φορολογικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «επιβάλλει χαράτσι στον άνθρωπο που κατέχει ένα δυαράκι, του τριπλασιάζει το φόρο και του αυξάνει την αντικειμενική τιμή, με την πραγματική να πέφτει λόγω ύφεσης».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters