Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο την αυστηρότερη επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών. Mόνον εφόσον υπάρξει ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, μπορεί να προχωρήσει η από κοινού έκδοση ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης.
Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, με στόχο την αυστηρότερη επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών για να αποφεύγεται η παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των χωρών-μελών.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η Κομισιόν θα μπορεί να επιθεωρεί τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης περί τα μέσα Οκτωβρίου και να ζητεί αλλαγές αν δεν είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ. Τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητες προβλέψεις.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία νομικής βάσης για την αυστηρή επιτήρηση πολιτικών των χωρών που είτε έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, είτε βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή οικονομική αστάθεια.
«Για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεών για διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αγκαλιάσουν τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Οι στόχοι πίσω από αυτό το πακέτο – οικονομική ανάπτυξη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία – σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τους χρειαζόμαστε όλους αν θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση σε μία Ευρώπη στην οποία η αλληλεγγύη θα εξισορροπείται από ενισχυμένη υπευθυνότητα», πρόσθεσε.
Τρεις προτάσεις για την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας»
Μόλις τεθεί σε εφαρμογή η αυστηρότερη επιτήρηση και ο έλεγχος των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, μέσω «ομολόγων σταθερότητας».
Η Κομισιόν παρουσίασε τρεις επιλογές ως προς την από κοινού έκδοση ομολόγων, χωρίς να εκφράσει προτίμηση για κάποια από αυτές.
«Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την εισαγωγή ομολόγων σταθερότητα θα είναι εφικτή και επιθυμητή αν υπάρξει ταυτόχρονη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Πηγή: Reuters