Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 13:42

Βερολίνο: Τριμερής συνάντηση για την 6η δόση

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας στο Βερολίνο. Στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Τρίτη οι τελικές αποφάσεις. «Θετική» υποδοχή της επιστολής Αντ. Σαμαρά. Αύριο η ανοικτή επιστολή Γ. Καρατζαφέρη.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας στο Βερολίνο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, ωστόσο, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurοgroup) την επόμενη Τρίτη, μετά και από την επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, η οποία φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για την εισροή των 8 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν την έκτη δόση για την Ελλάδα στην συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

«Θα πρέπει να το δούμε, τί σημαίνει επί της ουσίας - δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Αλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, επισήμανε ότι με αυτήν ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύεται στους στόχους του προγράμματος, ωστόσο, διαφοροποιείται αναφορικά με κάποιες από τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν. Πρόσθεσε πάντως ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν απαιτεί τη συμφωνία των τριών κομμάτων για τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Ικανοποίηση ΔΝΤ για την επιστολή Σαμαρά

Χθες πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς τους επικεφαλής της Ε.Ε., του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη στήριξή της στους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σημείωνε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει τις όποιες προτεινόμενες αλλαγές που συμμορφώνονται με το βασικό πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης.

Αύριο η ανοικτή επιστολή Γ. Καρατζαφέρη

Αύριο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως ανακοίνωσε, θα δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή προς το λαό, η οποία, όπως είπε, θα περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε «να μην υπάρχει άλλοθι για μη εκταμίευση της έκτης δόσης».

Ερωτηθείς αν στην επιστολή του θα δεσμεύεται για το πρόγραμμα ή θα κρατήσει αποστάσεις για την αποτελεσματικότητά του, ο κ. Καρατζαφέρης απαντησε: «Η Ευρώπη είναι σαν το τζάκι. Πολύ μακριά κρυώνεις, πολύ κοντά καίγεσαι».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε την εκτίμησή του για τον κ. Παπαδήμο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για μένα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αν δεν τον είχαμε τέτοιες ώρες έπρεπε να τον επινοήσουμε...Έχει μια πολύ καλή γνώση, άποψη και συνεργασία με την Eυρώπη».