Τις φήμες περί προετοιμασίας πακέτου διάσωσης της Ιταλίας διέψευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές επί σχεδίου χρηματοδότησης.
Τις φήμες περί προετοιμασίας πακέτου διάσωσης της Ιταλίας διέψευσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές επί σχεδίου χρηματοδότησης.
«Δεν υπάρχουν συνομιλίες με τις ιταλικές αρχές για σχέδιο χρηματοδότησης», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, οι επαφές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Ρώμη έχουν ενταθεί, ωστόσο είναι ασαφής η μορφή που θα λάβει η οικονομική υποστήριξη εάν οι εξελίξεις στις αγορές ασκήσουν πιέσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων.
Επίσημη πηγή στη ιταλική πρωτεύουσα δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε υποβολή αιτήματος για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Ρώμη.
Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέλει να στηρίξει την Ιταλία με ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές του ΔΝΤ και αναφέρει ότι με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η προσπάθεια υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.
Τα δάνεια του εν λόγω προγράμματος θα έχουν διάρκεια 12 μέχρι 18 μηνών και το επιτόκιο τους θα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 6%, θα είναι δηλαδή πολύ πιο ευνοϊκό από το σημερινό 7,8%, με το οποίο δανείζεται η Ρώμη στις αγορές, αναφέρει η La Stampa.
Σύμπραξη ΕΚΤ - ΔΝΤ
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι υπάρχοντες πόροι του ΔΝΤ δεν επαρκούν για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιδιωχθεί μια σύμπραξη του διεθνούς οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το σενάριο για χορήγηση δανείου από την ΕΚΤ προς το ΔΝΤ, ώστε αυτό με τη σειρά του να προσφέρει στήριξη σε δοκιμαζόμενες οικονομίες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, καθώς επιτρέπει την ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής τράπεζας, χωρίς να αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, που της απαγορεύει απευθείας διάθεση κεφαλαίων σε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.
Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών μία σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν ως στόχο να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των αγορών, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου, Τζιανφράνκο Φίνι, τόνισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να εφαρμοστούν «σωστά» και όχι απλώς γρήγορα, ώστε να συμβάλουν στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και την τόνωση της ασθενικής σήμερα ανάπτυξης. Πηγή της γαλλικής προεδρίας διαβεβαίωνε από την πλευρά της ότι η δέσμευση του Παρισιού και του Βερολίνου για στήριξη της Ιταλίας είναι «πολύ ισχυρή».