Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 00:01

Επέστρεψε σε ζημιές η Ν.Υ.

ΣΕ ΠΤΩΣΗ επέστρεψε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μετά την εντυπωσιακή ακάκαμψη της Τρίτης. Οι μετοχικές τιμές επηρεάστηκαν από την προειδοποίηση του αμερικανικού κολοσσού χημικών Dow Chemical και άλλες αποθαρρυντικές ειδήσεις από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων.

Η UBS Warburg αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη Cisco Systems, καθώς και το στόχο για την τιμή της μετοχής της στα 14 από τα 15,50 δολάρια, επικαλούμενη την εξασθένηση των πωλήσεων στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle βλέπει βραδεία ανάπτυξη στον τεχνολογικό τομέα και την αμερικανική οικονομία γενικότερα. Ωστόσο, κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών περιόρισε τις ζημίες των μετοχών κατά τις απογευματινές ώρες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 183,18 μονάδες, ποσοστό 2,31%, φθάνοντας στις 7.755,66 μονάδες. Απώλειες 26,42 μονάδων, ποσοστό 2,18%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.187,30 μονάδες.

Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και η Vodafone στήριξαν την ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου πεντέμισι ετών.

Οι μετοχές της Vodafone ενισχύθηκαν 7,1%, από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος Γκρις Τζεντ της εταιρείας ανακοίνωσε ότι ο όμιλος σχεδιάζει επαναγορά μετοχών. Κατά τις απογευματινές ώρες, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχυόταν κατά 3,1%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 4,1%. Ανάκαμψη κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων AXA της Γαλλίας και της ολλανδικής ανταγωνίστριας Aegon, καθώς και οι μετοχές των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως Alcatel, Ericsson, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ευκαιριακών αγορών των επενδυτών. Η μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της Banco Santander Central Hispano ενισχύθηκε κατά 9%, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για το μεγάλο άνοιγμά της στη Βραζιλία.

Ωστόσο, η προειδοποίηση της Dow Chemical, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου χημικών στις ΗΠΑ, επηρέασε τον κλάδο χημικών και στην Ευρώπη. Η μετοχή της βρετανικής ICI υποχώρησε κατά 2,3%, της γαλλικής Rhodia κατά 1% και της γερμανικής BASF κατά 3%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, επηρεαζόμενος από την πτώση των μετοχών του τραπεζικού τομέα εν μέσω ανησυχιών από τη συσσώρευση επισφαλών δανείων. Ο νεοπροσληφθείς υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας Χέιζο Τακενάκα δήλωσε ότι οι μετοχικές τιμές στο Τόκιο αντανακλούν την εξασθένηση της ιαπωνικής οικονομίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ