Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι δείκτες στην Ιαπωνία, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Mizuho Holdings Inc. και της UFJ Holdings Inc., καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι ο νέος ρυθμιστής της τραπεζικής πολιτικής, θα υποχρεώσει τους δανειστές να αποπληρώσουν τα περισσότερα από τα δάνεια που δεν έχουν αποπληρωθεί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μερικά σημαντικά βήματα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα δάνεια, ακόμη και εάν αυτή η διαδικασία είναι επίπονη», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται 65 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. Ο ίδιος, επενδύει κεφάλαια σε μετοχές εταιρειών, όπως της Takeda Chemical Industries Ltd.

Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 9.015,41 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Χθες, ο δείκτης έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 19 ετών, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Απώλειες 0,2% σημείωνε ο Topix, φθάνοντας στις 891,33 μονάδες, με τις μετοχές της Mizuho και της UFJ, να αποτελούν το 90% των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ημιαγωγών, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Taiwan United Microelectronics Corp. υποχωρούσαν, μετά την ανακοίνωση της Advanced Micro Devices Inc., ότι οι πωλήσεις της το τρίτο τρίμηνο δεν θα είναι εντός των προβλέψεων, καθώς μειώθηκε η ζήτηση.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,9% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών. Η μετοχή της United Microelectronics Corp., η οποία προμηθεύει με chips την Advanced Micro, οδήγησε την πτώση. Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 0,3%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd.

Ολοι οι δείκτες κινούντο πτωτικά στην περιοχή. ΚΛειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα και τη Ν. Κορέα, λόγω εθνικής εορτής.