Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 11:58

Fiat : Μείωση των πωλήσεων για ένατο μήνα

Μειώθηκαν για ένατο μήνα, τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Fiat SpA στην Ιταλία, καθώς τα κίνητρα της κυβέρνησης της χώρας, δεν ήταν αρκετά για να προσελκύσουν αγοραστές από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας και να κερδίσει το μερίδιο, που έχασε από τις ανταγωνίστριές της.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 7,5% τον περασμένο μήνα, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες του συνόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,4%, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο φέτος.

Οι μετοχές της Fiat, σημείωσαν απώλειες, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, σε ποσοστό 28,7%, από 32,1% που ήταν πέρυσ, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενέκρινε τη μείωση των φόρων για την αγορά αυτοκινήτων τον Ιούλιο, με στόχο να βοηθήσει την Fiat, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των θέσεων εργασίας της, κατά 3.000 στην Ιταλία.

Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 24 σεντς ή 2,4%, φθάνοντας στα 9,70 ευρώ και διαπραγματεύθηκαν στα 9,79 ευρώ στις 10:12' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ολόκληρο το έτος, έχουν χάσει συνολικά ποσοστό 45% και είχαν τη χειρότερη επίδοση από τις μετοχές των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου.

Αντιθέτως, η Ford Motor Co., η οποία κατασκευάζει το μοντέλο Focus, ανάλογο του νέου μοντέλου, Stilo, της Fiat, αύξησε τις πωλήσεις της κατά 11% τον Σεπτέμβριο, αλλά και το μερίδιο αγοράς της, στο 8,4%. Η κατασκευάστρια του Golf, Volkswagen, επίσης αύξησε τις πωλήσεις της σε ποσοστό 5,5% και το μερίδιο αγοράς της στο 7,4%.

Η Fiat Auto, χάνει τα τελευταία επτά, από τα οκτώ χρόνια, έδαφος, με αποτέλεσμα ο όμιλος να εμφανίσει ζημίες για πρώτη φορά από το 1993, πέρυσι. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αξίας μεγαλύτερης των δύο δισ. ευρώ (1,98 δισ. δολ.). Μπορεί το τελευταίο εξάμηνο, να εξοικονόμησε περισσότερα από πέντε δισ. ευρώ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και νέων μετοχών, αλλά ακόμη αγωνίζεται να αυξήσει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων της.