Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ο Νικολά Σαρκοζί. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν στην ανάγκη για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, στην αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και στην ανάγκη επιβολής κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι θα αποσταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την ερχόμενη Τετάρτη.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν οι ανισορροπίες που έχουν οδηγήσει την ευρωζώνη στην σημερινή της κατάσταση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Επομένως θέλουμε αλλαγή στην ευρωπαϊκή συνθήκη για να ξεκαθαρίσουμε στους λαούς της Ευρώπης, τα μέλη της Ευρώπης και τα μέλη της ευρωζώνης, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», τόνισε.
«Η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πολύ ολοκληρωμένη. Θα αποτυπωθεί σε επιστολή και θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι νέες προτάσεις συμπεριλαμβάνουν μία τροποποιημένη ευρωπαϊκή συνθήκη, που ιδανικά θα εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη μπορεί να αφορά μόνο τους 17 της ευρωζώνης, αλλά να είναι ανοιχτή και στα υπόλοιπα μέλη εφόσον το θελήσουν.
Όπως είπε, η νέα συνθήκη θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε όποια μέλη δεν τηρούν τον κανόνα του ορίου 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και την επιβολή «χρυσού κανόνα» κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ανά την ευρωζώνη.
Ο Σαρκοζί τόνισε ότι επιθυμούν οι διαβουλεύσεις για την τροποποίηση της συνθήκης να αρχίσουν σύντομα και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο, «γιατί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Αυτό το πακέτο δείχνει ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να κρατήσουμε το ευρώ σταθερό, ως ένα νόμισμα που συμβάλλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες πρόσθεσαν ότι Παρίσι και Βερολίνο είναι υπέρ της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης το 2012, ενώ δήλωσαν πως συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη, καθώς και ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση.
«Όσον αφορά αυτά που έχουμε πει για την ΕΚΤ, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Απορρίπτουμε την ιδέα των ευρωομολόγων», δήλωσε η Μέρκελ.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στόχος είναι εγκριθούν όλες οι γαλλογερμανικές προτάσεις «και στη συνέχεια θα δούμε στο τραπέζι αν θα πάμε σε μια Συνθήκη για τους 27 ή τους 17».
Ο κ. Σαρκοζί έσπευσε ακόμη να διαχωρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα από αυτή σε Ιταλία και Ισπανία: «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που συμβαίνει σε μια μεγάλη οικονομία, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε μαζί με την Καγκελάριο είναι να πούμε στον κόσμο ότι ο κανόνας στην Ευρώπη είναι ότι εξοφλούμε τα χρέη μας, μειώνουμε τα ελλείμματά μας, αποκαθιστούμε την ανάπτυξη».
Απαντώντας προφανώς στις επικρίσεις που δέχεται η Γαλλία για προσχώρηση στις γερμανικές θέσεις ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε: «Σε αυτήν την εξαιρετικά ανησυχητική φάση και την σοβαρή κρίση, η Γαλλία πιστεύει ότι είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία και η κατανόηση με την Γερμανία ... Με το να ρισκάρεις να διαφωνήσεις είναι σα να ρισκάρεις την διάλυση της ευρωζώνης».