Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2002 12:51

Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ εξακολουθούν να κινούνται οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ωστόσο οι αρχικές τους απώλειες έχουν περιοριστεί.

Πιο αναλυτικά, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.893,7 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,29%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.913,99 μονάδες μειωμένος κατά 0,91% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.868,23 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 2%.

Τις ισχυρότερες πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της προειδοποίησης που απηύθυνε στους επενδυτές η αμερικανικής Advanced Micro Devices σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Infineon Technologies υποχωρεί κατά 5,40%. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν επίσης οι τίτλοι των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών: ΑSML, STMicroelectronics και ARM Holdings.

Πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Deutsche Bank, ο οποίος αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,57%. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "market outperform" (απόδοση καλύτερη της αγοράς). Για την απόφαση αυτή, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αύξησης των επισφαλών δανείων, καθώς η γερμανική οικονομία ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς.

Πτώση σημειώνει επίσης η μετοχή της Deutsche Telekom. Η γερμανική εταιρεία παρουσίασε χθες σχέδια για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο τμήμα σταθερής τηλεφωνίας παρουσίασε στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου για μείωση των δαπανών και περιορισμού του χρέους http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249221.htm .

Μεγαλύτερη πτώση (3,80%) σημειώνει η μετοχή της France Telecom. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Τιερί Μπρετόν, ο νέος επικεφαλής της France Telecom, αναμένεται να χρειασθεί διάστημα δύο μηνών μέχρις ότου χαράξει τη νέα στρατηγική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/03/249228.htm .

Τέλος, επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών, φαρμακοβιομηχανιών και ασφαλιστικών ομίλων.