Σε καθεστώς παρακολουθησης για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's 15 μέλη της Ευρωζώνης -πλην της Ελλάδας, που όμως έχει ήδη την κατώτατη αξιολόγηση CC, και της Κύπρου, που είναι ήδη υπό παρακολούθηση.
Σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's 15 μέλη της Ευρωζώνης -πλην της Ελλάδας, που όμως έχει ήδη την κατώτατη αξιολόγηση CC, και της Κύπρου, που είναι ήδη υπό παρακολούθηση.
Το καθεστώς αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες 50% για υποβάθμιση των χωρών αυτών εντός 90 ημερών.
Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αναφέρει πως «η ενέργεια αυτή προκύπτει από την πεποίθηση πως οι συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε τέτοιο βαθμό που τώρα θέτουν υπό πίεση την αξιολόγηση της Ευρωζώνης στο σύνολό της».
Οι χώρες που τίθενται υπό αρνητική παρακολούθηση συμπεριλαμβάνουν και αυτές που κατέχουν τώρα την κορυφαία αξιολογηση ΑΑΑ, δηλαδή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
Κράτη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο κινδυνεύουν ειδικότερα να υποβαθμιστούν κατά μία βαθμίδα, ενώ σύμφωνα με τον οίκο οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν έως και δύο βαθμίδες.
Η S&P αναφέρει ότι αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της «το συντομότερο δυνατόν» μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή.
Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν εκτίμησε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει την επέκταση των μέτρων λιτότητας που έχουν ήδη ανακοινωθεί.