Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011 17:52

Ρόμπεϊ: Η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης μπορεί να γίνει γρήγορα

Η ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης μπορεί να επιτευχθεί με μικρές προσαρμογές στη Συνθήκη της ΕΕ καθώς και με την ενίσχυση της δευτερογενούς νομοθεσίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Η ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης μπορεί να επιτευχθεί με μικρές προσαρμογές στη Συνθήκη της ΕΕ καθώς και με την ενίσχυση της δευτερογενούς νομοθεσίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε προσωρινή έκθεση για την αλλαγή της Συνθήκης, που θα σηζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, στόχος είναι να επιτευχθεί η κατάρτιση μιας «νέας δημοσιονομικής συμφωνίας» που θα δεσμεύει τα μέλη της Ευρωζώνης ακόμη περισσότερο σε ό,τι αφορά τους κανόνες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα χρέη, βήμα που μπορεί να είναι αρκετό ώστε να δώσει στην ΕΚΤ χώρο να ενισχύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη και να διασφαλιστεί η πολιτική βιωσιμότητα των μηχανισμών αλληλεγγύης, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η αξιοπιστία των κανόνων για τα επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους και να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση».

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως για να γίνουν τέτοιου είδους βήματα απαιτούνται αλλαγές στο πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της ΕΕ, που μπορούν να γίνουν γρήγορα, χρειάζεται μόνο η διαδικασία της διαβούλευσης με την Ευρωβουλή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι επικύρωση από τα κοινοβούλια των περισσότερων κρατών-μελών.