Τη δέσμευση ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επιδιώξουν μια «ισχυρή» συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε σήμερα το Παρίσι. Υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε πάντως την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας.
Τη δέσμευση ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια «ισχυρή» συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε σήμερα το Παρίσι.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν διεμήνυσε εξάλλου ότι «ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δε θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσουν στη σύνοδο σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.
Ανοιχτό παραμένει αν στις αυτόματες αυτές κυρώσεις θα περιλαμβάνονται η διακοπή εκταμίευσης κονδυλίων, η επιβολή προστίμων και η απώλεια του δικαιώματος ψήφου για τη δημοσιονομικά απείθαρχη χώρα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβάλλονται από τον επίτροπο για ζητήματα προϋπολογισμού ή από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Σε αντίθεση πάντως με το Παρίσι, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο για επίτευξη συμφωνίας, τα μηνύματα από τη Γερμανία είναι πιο αποθαρρυντικά. Υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας. «Διαπιστώνω σήμερα, την Τετάρτη, ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα... Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
«Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή - θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε.
Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο θα είναι «πολύ απαιτητικές και δύσκολες» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες», είπε ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως χρειάζεται μια νέα βάση για την ΕΕ ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη και έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στη σύνοδο.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ. «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός, που συνεργάζονται με την Γερμανία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του.
Η επίσκεψη του κ. Γκάιτνερ στο Παρίσι εντάσσεται στο πλαίσιο γύρου επαφών στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πιέσει για ταχύτερη δράση κατά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Εντός της ημέρας ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ανοδος των spread για ισπανικό και ιταλικό 10ετές ομόλογο
Οι ανησυχίες πως οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής άσκησαν πιέσεις σήμερα στο spread τόσο του ισπανικού όσο και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Συγκεκριμένα, το spread του ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,48%, διερυνόμενο κατά 40 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού, στις 348 μονάδες. Και το ιταλικό ομόλογο διευρύνθηκε κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφώνεται σε 396 μονάδες.
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle