Την ανάγκη υιοθέτησης του γαλλογερμανικού σχεδίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει «κίνδυνος έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ανάγκη υιοθέτησης του γαλλογερμανικού σχεδίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει «κίνδυνος έκρηξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. Εγκυμονεί κίνδυνος έκρηξης όσο δεν ενεργοποιούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού με την Αγκελα Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε ότι φιλοδοξία του είναι «η επανίδρυση» της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου και να δεχόμαστε προϊόντα χωρών που δεν σέβονται κανένα κανόνα. Για αυτό πρέπει να ανασυντάξουμε τις συνθήκες» σημείωσε.
Αφού τόνισε πως «η Ευρώπη χρειάζεται να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι δανειστές δεν της έχουν πια εμπιστοσύνη» πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην της γαλλογερμανικής συμμαχίας προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
Επιφυλακτική η γερμανική πλευρά
Νωρίτερα, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη Σύνοδο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στη συνέχεια, αναλόγως κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το οποία κατέγραψαν απώλειες, ενώ και τα spread του ιταλικού και του ισπανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσαν άνοδο. Η Γαλλία εμφανίστηκε πάντως πιο αισιόδοξη διά του υπουργού Οικονομικών της.
«Διαπιστώνω σήμερα, την Τετάρτη, ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα... Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», επισήμανε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters. «Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή - θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε», πρόσθεσε.
Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο θα είναι «πολύ απαιτητικές και δύσκολες» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. «Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες», είπε ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως χρειάζεται μια νέα βάση για την ΕΕ ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη και έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στη σύνοδο.
Αποφασισμένη για «ισχυρή» συμφωνία η Γαλλία
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν διεμήνυσε ότι «ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνόδου πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα παρουσιάσουν στη σύνοδο σχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, στοχεύοντας στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης. Ανοιχτό παραμένει αν στις αυτόματες αυτές κυρώσεις θα περιλαμβάνονται η διακοπή εκταμίευσης κονδυλίων, η επιβολή προστίμων και η απώλεια του δικαιώματος ψήφου για τη δημοσιονομικά απείθαρχη χώρα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβάλλονται από τον επίτροπο για ζητήματα προϋπολογισμού ή από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Επιπλέον, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζητούν, εκτός από τις αλλαγές στη Συνθήκη με στόχο την αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, την επίσπευση των εργασιών σε μία σειρά θεμάτων όπως η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η δημιουργία κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις, η εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της Συνόδου αποτυπώθηκαν και στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, που έκλεισαν με απώλειες. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,1% στις 988,59 μονάδες, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,39% στις 5.546,91 μονάδες, ο Dax στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,57% στις 5.994,73 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 3.175,98 μονάδες.
Ανοδος των spread για ισπανικό και ιταλικό 10ετές ομόλογο
Οι ανησυχίες πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας άσκησαν πιέσεις και στο spread τόσο του ισπανικού όσο και του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.
Συγκεκριμένα, το spread του ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5,48%, διερυνόμενο κατά 40 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού, στις 348 μονάδες. Και το ιταλικό ομόλογο διευρύνθηκε κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφώνεται σε 396 μονάδες.
Φινλανδία: «Οχι» σε ειδική πλειοψηφία για το ESM
Παράλληλα, το βράδυ η Φινλανδία διά της υπουργού Οικονομικών της εξέφρασε την αντίθεσή της στη γαλλογερμανική πρόταση για λήψη αποφάσεων σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM) με ειδική πλειοψηφία ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές ενέργειες. Όπως ανέφερε η αξιωματούχος, η Φινλανδία πιστεύει ότι απαιτείται ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων.