Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 18:40

Μέρκελ: Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, αλλά θα βρούμε λύσεις

Αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Θα βρούμε καλές λύσεις, είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μια λύση για όλα τα ζητήματα», αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι συνομιλίες «θα είναι δύσκολες». Προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Αισιόδοξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Θα βρούμε καλές λύσεις, είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μια λύση για όλα τα ζητήματα» ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Μασαλία. Αναγνώρισε πάντως ότι οι συνομιλίες «θα είναι δύσκολες».

«Ζητώ την κατανόηση αυτών που δεν είναι στο ευρώ. Οφείλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό. Τα λόγια μόνο δεν αρκούν, μας χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση, μας χρειάζεται μια τροποποίηση των συνθηκών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και θα πρέπει αυτή να είναι συντονισμένη, να είναι αποφασιστική».

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «θα μετάσχει» στις προσπάθειες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο για την επίτευξη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία αύριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

Πάντως, ως γνωστόν, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι όμως στο οποίο επιμένει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Από το βήμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο έθεσε προϋποθέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ, κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη διαδικασία».

Όπως ανέφερε, «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης αν τα κράτη μέλη μας μπορούν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να εγκρίνουν και να επικυρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη».

«Μια αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία (...). Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αν είναι πραγματικά αναγκαία για να προχωρήσουμε περαιτέρω» πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που έχει ανάγκη ισχυρότερους θεσμούς ... Μπορούμε να πούμε ναι σε μια αναθεώρηση, εάν είναι να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο, αν πρόκειται να κινηθούμε προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι τον κατακερματισμό της αγοράς, αν είναι να ενισχυθεί η συνοχή μας και η ενότητά μας και να μην δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας, αν είναι να ενισχυθεί η ένωση μας με τον σεβασμό των κοινοτικών θεσμικών οργάνων μας».