Την απογοήτευσή της για την απόφαση της Βρετανίας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε χθες η γαλλική κυβέρνηση. «Θα ήταν προτιμότερο αν η Βρετανία είχε ακολουθήσει αυτό το ιστορικό κίνημα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
Την απογοήτευσή της για την απόφαση της Βρετανίας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε χθες η γαλλική κυβέρνηση.
«Θα ήταν προτιμότερο αν η Βρετανία είχε ακολουθήσει αυτό το ιστορικό κίνημα. Λυπούμαστε για την απόφασή (της). Είναι κρίμα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.
Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας η Βρετανία απέρριψε τα σχέδια για μια νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη, που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία απειλεί να εκθέσει τις ισχυρές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Λονδίνου σε εχθρικούς κανονισμούς από την ΕΕ.
Τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ανάμεσά τους και τα 17 της ευρωζώνης, σχεδιάζουν τώρα να υιοθετήσουν μία ξεχωριστή συνθήκη, χωρίς τη Βρετανία, αφήνοντάς την για πρώτη φορά τόσο απομονωμένη στην ΕΕ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ ανέφερε από την πλευρά του ότι το Λονδίνο «απομονώθηκε», σημειώνοντας ότι επί χρόνια η Βρετανία έβλεπε την Ευρώπη μόνο ως μία κοινή αγορά. «Είναι αξιολύπητο, θα θέλαμε (η συμφωνία) να έχει υπογραφεί και από τους 27. Για τη Βρετανία η Ευρώπη είναι μία αγορά, αλλά για εμάς είναι κάτι παραπάνω. Είναι οικονομική και νομισματική αλληλεγγύη και δημοσιονομική αλληλεγγύη αύριο», δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters