Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 12:41

Γερμανία: Επανενεργοποιείται το SoFFin

Tο ταμείο διάσωσης των τραπεζών SoFFin, το οποίο είχε συσταθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, επανενεργοποιεί η γερμανική κυβέρνηση.

Tο ταμείο διάσωσης των τραπεζών SoFFin, το οποίο είχε συσταθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, επανενεργοποιεί η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως έδειξαν τα νέα τεστ αντοχής που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), οι κεφαλαιακές ανάγκες των γερμανικών ιδρυμάτων υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνο στους νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με τον Μάρτιν Φάουστ από το Frankfurt School of Economics. «Στα σενάρια αυτά, η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες έγινε στη βάση της σημερινής τους ονομαστικής αξίας. Ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας έχουν απολέσει όμως ως γνωστόν, μεγάλο μέρος της αξίας τους τους τελευταίους μήνες», αναφέρει.

Αυτό συνέβαλε στο να «κοπούν» πολλές τράπεζες στο πρόσφατο τεστ αντοχής. Μια μέρα αργότερα ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά εθελοντικό «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Με απλά λόγια: τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρούνται και πάλι ασφαλή. Μια παράδοξη κατάσταση, κατά τον Φάουστ.

«Από τη μια ζητάμε από τις τράπεζες μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για τα ομόλογα που διαθέτουν. Από την άλλη οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες όσον αφορά τα ομόλογα», τονίζει. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η επανενεργοποίηση του Soffin είναι απλώς ένα προληπτικό μέτρο.

Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Sal. Oppenheim, Νόρμπερτ Μπρεμς. «Όπως φαίνεται, μια μικρή ομάδα τραπεζών δεν θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και θα χρειαστεί βοήθεια. Γι' αυτό και είναι χρήσιμο να υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο και να επανενεργοποιηθεί το Soffin», αναφέρει.

Πηγή: Deutsche Welle