«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το ζήτημα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.
«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το ζήτημα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας» δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, τασσόμενος εκ νέου κατά της περαιτέρω αύξησης των φόρων και επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές σε ορισμένα σημεία του προγράμματος σύγκλισης.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα, σημείωσε πως «χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας (του προγράμματος) είναι σημαντικός», ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή (των μέτρων, μεταρρυθμίσεων)». Επανέλαβε πως η χώρα μας δεν θα επιτύχει τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής για το 2011, αποδίδοντας τη συνεχιζόμενη ύφεση στην αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κρίσιμη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Αισιόδοξος για το PSI ο ΥΠΟΙΚ
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (PSI). «Η αίσθηση μου, από προσωπικές επαφές με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, είναι ότι μπορούμε, όχι πολύ δύσκολα, να φτάσουμε (σε μια λύση) κοινής αποδοχής, εθελοντική και ολοκληρωμένη», είπε ο Βενιζέλος σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στην Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «εις πείσμα των προβλέψεων και εις πείσμα της απαισιοδοξίας που επικρατεί, μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα επισήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης».
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη, αντικειμενική συζήτηση για τις μακροοικονομικές προγνώσεις και ότι ο κατάλογος των διαρθρωτικών αλλαγών πρέπει να νομοθετηθεί χωρίς να υπάρχει κανένα νομικό κενό, «ώστε να μπούμε "καθαροί" στο 2012».
Χαρακτήρισε επίσης εθνικό και πατριωτικό καθήκον την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι το πρόβλημα της οικονομίας ήταν και είναι πολιτικό.