Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 12:48

Τρόικα: Πρόοδος χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα για το PSI

Οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI σημειώνουν πρόοδο ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας.

Οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας.

«Oι εν εξελίξει διαδικασίες είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι «στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: "Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο"».

Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκά να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.

Πάντως, ο αξιωματούχος της τρόικας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό, σημειώνοντας με νόημα πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», διεμήνυσε και τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου.

Απαντώντας νωρίτερα σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι ενδείξεις από τις διαβουλεύσεις και την πορεία της συζήτησης για το PSI είναι θετικές.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «θα κριθεί τον Ιανουάριο, οπότε και είναι η κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, και θα κριθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές».