Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 08:27

Ανοδικά κινείται η τιμή πετρελαίου

Περισσότερο από 1% αυξήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου, υπερβαίνοντας τα 30 δολ. το βαρέλι, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε γαλλικό τάνκερ στην Υεμένη, γεγονός το οποίο αύξησε τις ανησυχίες για τρομοκρατικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή, την τρίτη σε μέγεθος προμηθεύτρια πετρελαίου στον κόσμο.

Το τάνκερ Limburg, επλήγη από σκάφος παγιδευμένο με εκρηκτικά, δήλωσε ο χειριστής του, Marcel Gonsalve, και ο Γάλλος πρόξενος στην Υεμένη, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε, ότι, ακόμη δεν υπάρχει απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης, Saeed Yafai, απέδωσε την έκρηξη σε ατύχημα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου για παραδόσεις Νοεμβρίου, αυξήθηκαν 46 σεντς ή 1,6%, φθάνοντας στα 30,08 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στη Ν. Υόρκη. Διαπραγματεύθηκε στα 30,01 δολ. το βαρέλι στις 12:25’ μ.μ. στο Τόκυο. Η τιμή του έκλεισε πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι για οκτώ ημέρες, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Το τάνκερ Limburg, ετοιμαζόταν να φορτώσει 1,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, ανακοίνωσαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Υεμένης. Το 25μελές πλήρωμα διεσώθη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί 50% φέτος, ως αποτέλεσμα του φόβου στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, το οποίο προμηθεύει το περίπου 2% του πετρελαίου στον κόσμο. Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου αυξάνονται οι ανάγκες της ενέργειας. Τα αμερικανικά αποθέματα την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, από τον Ιανουάριο του 1999.