Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 17:57

Η χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο επίκεντρο της συνάντησης ΕΣΕΕ-Ομάδας Δράσης

Η χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυσή τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με εκπροσώπους της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυσή τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με εκπροσώπους της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι ο ρόλος των τραπεζών, ως πολλαπλασιαστή του χρήματος και ως μοχλού ανάπτυξης, έχει πλέον πάψει να λειτουργεί, συμπαρασύροντας, όπως ανέφερε και τις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες πολλές φορές αναγκάζονται να καταφύγουν σε άτυπης μορφής δανεισμό με τοκογλυφικά επιτόκια.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου υπογράμμισαν επίσης ότι το ΕΣΠΑ, όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται έως σήμερα, δεν φαίνεται να είναι ικανή συνθήκη να ξεκολλήσει την ελληνική οικονομία από το τέλμα της ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας.

Επανέλαβαν παράλληλα ότι τα τέσσερα βασικά σημεία που θα συμβάλλουν στην επιβίωση και ανάπτυξη των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων που είναι: Δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, συμμετοχή του εμπορίου στο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση-ενίσχυση ρευστότητας εμπορικών επιχειρήσεων και μείωση μη μισθολογικού κόστους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία JEREMIE, ΕΤΕΑΝ και JESSICA. Πιο συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πλήρης ενεργοποίηση των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν κεφάλαια κίνησης και μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, γεγονός που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επανέφερε το ζήτημα της επέκτασης των προθεσμιών της αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΕ. Το ζήτημα αυτό είναι κεντρικό για την ΕΣΕΕ, διότι η πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες-επιχειρηματίες είναι έντονη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Οσον αφορά στο εμπόριο, επισημάνθηκε ότι υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς διάφορες, σχετικές με το εμπόριο, δράσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις καθυστερήσεις αξιολόγησης και εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να συνεισφέρει ούτε το 25% του κόστους του Προγράμματος που του αναλογούσε.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η ΕΣΕΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα δανείων ενώ και για τις περιορισμένες χορηγήσεις στις οποίες προβαίνουν, ζητούν πολλές εγγυήσεις καθώς και υψηλά επιτόκια. Το εμπόριο, όπως αναφέρθηκε, είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στις τράπεζες, γεγονός που αποδεικνύει την ένταση της δραστηριότητας του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, τη συμβολή του στην ανάπτυξη καθώς και το ασφυκτικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ