Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 11:19

«Ψυχραιμία» συνιστά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πορεία του ΧΑΑ

Στην κατάσταση που επικρατεί στα Χρηματιστήρια διεθνώς, αποδίδει μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), ενώ με σημερινή της ανακοίνωση, επισημαίνει, ότι, όλοι πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και να διαφυλάξουν την ομαλότητα της αγοράς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι η ακόλουθη :

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και πιστεύει πως η κατάσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από την κρίση που διέρχονται διεθνώς οι χρηματιστηριακές αγορές».

Η διεθνής κρίση, είναι σοβαρή και παρακολουθείται στενά από όλες τις εποπτικές αρχές, οι οποίες συντονίζουν τις ενέργειες τους. Στην παρούσα συγκυρία είναι αναγκαίο όλοι οι συντελεστές της κεφαλαιαγοράς να επιδεικνύουν ψυχραιμία και να ακολουθούν πρακτικές που διαφυλάσσουν την ομαλότητα της αγοράς.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελέγχει μεθοδικά τις συναλλαγές τόσο στο ΧΑΑ όσο και στο ΧΠΑ και σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβατικές συμπεριφορές, θα επιβάλει κυρώσεις, εξαντλώντας τα περιθώρια αυστηρότητας που παρέχονται από το θεσμικό πλαίσιο.

Στις σημερινές συνθήκες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε από το ΧΠΑ και την ΕΤΕΣΕΠ να προβούν άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, κάνοντας χρήση των εργαλείων της αγοράς (αύξηση περιθωρίων ασφάλισης και αύξηση επιτοκίων δανεισμού τίτλων), ώστε να περιοριστεί η ρευστότητα στην αγορά παραγώγων και να αυξηθεί το κόστος των επενδυτικών συμπεριφορών που εμπεριέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου.