Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 18:26

Κ. Σημίτης: Προσοχή στην πιστωτική και δημοσιονομική επέκταση

«Χρειάζεται προσοχή στην πιστωτική και δημοσιονομική επέκταση για να μη δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά από γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει διεθνής αβεβαιότητα, η οποία οφείλεται στην υποχώρηση των αναπτυξιακών ρυθμών, στη χρηματιστηριακή κρίση καθώς και στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

«Οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία μας. Για παράδειγμα, η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, δεν έχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που περιμέναμε να έχουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Ομως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λόγος, ώστε να θεωρούμε ότι το μέλλον, οι επόμενοι μήνες, θα είναι μήνες που θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα».

Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το περιβάλλον αυτό, καθώς διαθέτει ενδογενείς αναπτυξιακές δυνάμεις, οι οποίες της προσδίδουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ανόδου των επενδύσεων. Συνέστησε πάντως προσοχή για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι υψηλότερος απ' αυτόν της Ε.Ε.