Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 18:55

Αναστέλλει πληρωμές στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο

Tην αναστολή των πληρωμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στην Ελλάδα επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση οικονομικής απάτης στο πρόγραμμα για την αγρανάπαυση βοσκοτόπων και κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των ευρωβουλετών της Νέας Δημοκρατίας, από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Αντώνη Τρακατέλλη.

Η κύρωση αφορά κοινοτικό πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα από το 1997 μέχρι το 2001, συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης 13,8 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, «η Επιτροπή έχει υπόψη της μία περίπτωση κακής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), η οποία αφορά τη δράση «μακροπρόθεσμη αγρανάπαυση των βοσκοτόπων». Η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν επιτόπιους ελέγχους, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σημαντικών παρατυπιών. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξάγει επί του παρόντος έρευνα με τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και άλλων αρμοδίων ελληνικών αρχών, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην απάντηση του κ. Μπαρνιέ αναφέρεται ότι «οποιαδήποτε καταβολή του ΕΓΤΠΕ αναστέλλεται, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας θα κοινοποιηθούν στις ελληνικές αρχές για τα περαιτέρω».