Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2002 10:42

Ιαπωνία : 13,6% η μείωση των παραγγελιών από τις βιομηχανίες τον Αύγουστο

Κατά 13,6% μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών, αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών, οι οποίες αποθάρρυναν τις εταιρείες να προχωρήσουν στην αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι παραγγελίες αυτές, οι οποίες δείχνουν το μέγεθος των επενδύσεων των εταιρειών, μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, έδειξε σχετική έκθεση της κυβέρνησης, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτές θα σημείωναν πτώση κατά 0,6%.

«Ηταν μεγάλο σοκ», ανέφερε ο Osamu Katano, οικονομολόγος στην Mizuho Securities Co., συμπληρώνοντας, ότι : «Η οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί το τρέχον τρίμηνο, εάν δεν το έχει κάνει ήδη».

Η Toyota Motor Corp., η Matsushita Electric Industrial Co. και άλλες βιομηχανίες, μειώνουν τις προμήθειές τους σε νέο εξοπλισμό και μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός χώρας, με στόχο τον περιορισμό του κόστους, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές. Αυτό, μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας, η οποία γνωρίζει για τρίτη φορά ύφεση μέσα σε μια δεκαετία.

Η ανακοίνωση, περιόρισε τα κέρδη των μετοχών και ο δείκτης Nikkei σημείωσε οριακή άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 8.706,37 μονάδες, στις 2:36' μ.μ. στο Τόκυο, μετά από κέρδη 1,3% που είχε σημειώσει νωρίτερα.

Πέρυσι, οι παραγγελίες για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό είχαν μειωθεί κατά 20,3%, ενώ τον Ιούλιο υποχώρησαν σε ποσοστό 5,3%.