Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2002 12:29

Ντούιζενμπεργκ: Τα επιτόκια βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη μετά τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Βιμ Ντούιζενμπεργκ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο κ. Ντούιζενμπεργκ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων στην ευρωζώνη είναι το κατάλληλο, επειδή οι κίνδυνοι του πληθωρισμού τείνουν προς εξισορρόπηση.

Επισήμανε επίσης ότι η ανάκαμψη τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας συντελείται με βραδύτερους ρυθμούς απ' ό,τι αναμενόταν, γεγονός το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τιμών τους τελευταίους μήνες.

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/01/248529.htm , ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στην εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται, υπογράμμισε ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ευρωπαίοι τραπεζίτες έσπευσαν να διαλύσουν κάθε προσδοκία για μείωση επιτοκίων στο άμεσο μέλλον εμμένοντας στο ότι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάκαμψη http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/09/25/247094.htm .

Το Σάββατο, πάντως, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Χορστ Κέλερ ζήτησε από την ΕΚΤ μείωση των επιτοκίων τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/07/250041.htm .

Tο γερμανικό ινστιτούτο IfW σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία το πολύ κατά 1,75% στο 2003, έναντι 0,5% φέτος, με την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές και ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει γύρω στα 25 δολάρια ανά βαρέλι.