Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 11:33

Επιβραδύνθηκε η συρρίκνωση της μεταποίησης

Επιβράδυνση παρουσίασε η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητα το Δεκέμβριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να αυξάνεται στις 48,8 μονάδες από 47,3 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο.

Επιβράδυνση παρουσίασε η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητα το Δεκέμβριο, με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) να αυξάνεται στις 48,8 μονάδες από 47,3 μονάδες που ήταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI της Markit για την Ελλάδα – ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα – ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, αν και παρέμεινε κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων.

Η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και τα αποθέματα συνέχισαν να υποχωρούν με ορισμένους συμμετέχοντες στην έρευνα να αναφέρουν ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τα αρνητικά δημοσιεύματα σχετικά με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους.

«Η απόδοση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα παρέμεινε χαμηλότερη σε σύγκριση με την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου», σχολίασε η Gemma Wallace, οικονομολόγος της Markit. «Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις ως προς τις προοπτικές για το επόμενο έτος, καθώς οι ρυθμοί μείωσης όλων των προαναφερόμενων παραμέτρων επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Markit, η εξασθένιση των εισερχόμενων νέων εργασιών επικεντρώθηκε κυρίως στις αγορές εξαγωγών, με τις νέες εργασίες από το εξωτερικό να μειώνονται πιο απότομα σε σύγκριση με το σύνολο των παραγγελιών. Αυτό υποδεικνύει ότι οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά την διάρκεια του μήνα, παρατήρησε η Wallace.

Η απασχόληση μειώθηκε οριακά μόνο, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις συνέχισαν να μειώνουν τα αποθέματα, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση του κόστους. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις εμπόδισαν τους Έλληνες κατασκευαστές να αυξήσουν τις χρεώσεις τους τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, οι τιμές εισροών παρουσίασαν αύξηση για έκτο συνεχή μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με μέλη του πάνελ να αναφέρον ως κύριο λόγο τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών.