«Το τρέχον οικονομικό κλίμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την τροποποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων», εκτιμά η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για τη δυνατότητα επικαιροποίησης συγχρηματοδοτούμενων με την Ε.Ε. προγραμμάτων.
«Το τρέχον οικονομικό κλίμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την τροποποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων», εκτιμά η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για τη δυνατότητα επικαιροποίησης συγχρηματοδοτούμενων με την Ε.Ε. προγραμμάτων.
Με την ερώτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής πρότεινε να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη να επικαιροποιήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα προκειμένου να απαντήσουν στις επιπτώσεις της κρίσης και στα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.
Στην απάντησή της η Ευρ. Επιτροπή αφού σημειώνει ότι προεξάρχον στόχος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ τονίζει ότι προωθεί τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με βάση τις νέες ανάγκες και προτεραιότητες της κρίσης βασιζόμενη σε δύο πυλώνες:
«Πρώτον, θεσπίστηκαν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τα διαρθρωτικά ταμεία, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και να απλουστευθεί η υλοποίηση. Οι αλλαγές αυτές κατέστησαν δυνατό να καταβληθούν επιπλέον προκαταβολές άνω των 6 δισ. ευρώ προς τα κράτη μέλη το 2009 και έτσι αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που προκάλεσε η κρίση. Επίσης απλούστευσαν σε μεγάλο βαθμό τους ισχύοντες κανόνες, διευκόλυναν την πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία και επέτρεψαν επενδύσεις με νέα στόχευση. ….
Δεύτερον, η Επιτροπή διατύπωσε μη νομοθετικές προτάσεις και συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της υλοποίησης. Τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται στα διαρθρωτικά ταμεία επιτρέπουν τις προσαρμογές των αναπτυξιακών (επιχειρησιακών) προγραμμάτων ή επίσημες τροποποιήσεις τους ώστε να αντικατοπτρίζονται οι μεταβαλλόμενες συνθήκες και να υπάρχει αντίδραση σε αυτές.»
Συνεχίζοντας την απάντησή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να διερευνήσουν ενδεχόμενες αλλαγές στις προτεραιότητες και τους στόχους έτσι ώστε η δαπάνη να εστιάζεται σε αναπτυξιακούς τομείς που εντοπίζονται από την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάκαμψης. Η στρατηγική προσέγγιση και το ευρύ πεδίο των υφιστάμενων προγραμμάτων ήδη προσφέρουν αρκετή ευελιξία για την προσαρμογή υφιστάμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπίζονται ειδικές ανάγκες.»
«Οι διαχειριστές των προγραμμάτων -τονίζεται στην απάντηση της Κομισιόν- μπορούν να προσαρμόζουν το σχετικό ρυθμό δαπανών και υλοποίησης στις διάφορες προτεραιότητες και κατηγορίες δικαιούχων ή να αντικαθιστούν προγράμματα με συμπληρωματικά μέτρα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το περιθώριο ευελιξίας που παρέχεται στο νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης κινητοποίηση όλων των πόρων της πολιτικής συνοχής για την υποστήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης στα κράτη μέλη και σε περιφερειακό επίπεδο».
Καταλήγοντας στην απάντησή της η Κομισιόν γίνεται πολύ συγκεκριμένη στον τρόπο αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:
«Επιπλέον, το τρέχον οικονομικό κλίμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την τροποποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη μέλη για να εξετάζει οποιεσδήποτε έγκαιρες αλλαγές απαιτούνται στα επιχειρησιακά προγράμματα ώστε να ικανοποιηθούν νέες ανάγκες, να απλουστευθεί η δρομολόγηση και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχον οριστεί. …
Επιπλέον, σύμφωνα με το τρέχον άρθρο 48 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, πριν από την τροποποίηση επιχειρησιακού προγράμματος πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση η οποία θα προσφέρει αποδείξεις της ανάγκης αναθεώρησης του προγράμματος. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό υπάγεται στην πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 48 διευκρινίζεται ότι αντί για αξιολόγηση μπορεί να επαρκέσουν άλλες πηγές πληροφοριών ώστε να δικαιολογηθεί η αναθεώρηση επιχειρησιακού προγράμματος...
Τέλος, δεδομένου ότι η αναθεώρηση επιχειρησιακών προγραμμάτων δεν απαιτεί αναθεώρηση της απόφασης της Επιτροπής σχετικά τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια Αναφοράς βάσει των διατάξεων του άρθρου 33, παράγραφος 3 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθούν οι στρατηγικές αυτές».
Επιπροσθετα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητούνται πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τη διάθεση και τις παραινέσεις της Επιτροπής για αλλαγές στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προτείνοντας τροποποιήσεις στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με βάση και τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.