Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 12:09

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10 μηνών ο πληθωρισμός

Στο 0,9% - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών - ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, ωστόσο παραμένει πολύ πιο κάτω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9% από 0,5% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον προηγούμενο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο τα κόστη και οι εξελίξεις αναφορικά με τους μισθούς θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να συγκρατήσει το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Για φέτος, η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο αυτό.