Σε ορίζοντα τριετίας και όχι τετραετίας θα είναι τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως έκαναν γνωστό οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών μετά το τέλος της πρώτης σύσκεψης για το 2010 υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Λ. Κατσέλη: Απόφασή μας να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σε ορίζοντα τριετίας θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως έκαναν γνωστό οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεσες αποφάσεις ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα είναι τριετής, θα γίνει σε τρία και όχι σε τέσσερα χρόνια, και ο πολίτης θα δει άμεσα όλες τις μεγάλες αλλαγές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες. «Δεν υπάρχουν σκληρά ή λιγοτερο σκληρά μέτρα, υπάρχουν δίκαια μέτρα που βοηθούν τον πολίτη ... Είναι δίκαιο να γίνει γρήγορα η δημοσιονομική προσαρμογή να βγούμε από την επιτήρηση, και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε όλες οι αποφάσεις να είναι εμπροσθοβαρείς και αποφασίστηκε «να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε σε βάθος τριετίας ο πολίτης να αισθάνεται και πάλι ασφαλής στον τόπο του».
Στο επίκεντρο είναι ο πολίτης, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια πρέπει να τονώσουμε την αγορά, να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, τόνισε η κ. Κατσέλη, επισημαίνοντας ότι η προσαρμογή και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πηγαίνουν μαζί.
Tέλος, στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά ούτε και η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Επίσης, διευκρινίστηκε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και αυτό θα γίνει από το 2010.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίου της Κομισιόν και της ΕΚΤ για διαβουλεύσεις και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αναμένεται να υποβάλει στα τέλη του μήνα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Τη σύσκεψης για την οικονομία στο Μαξίμου θα ακολουθήσει άλλη μία στις 15:30 για τον εκλογικό νόμο.
ΚΚΕ: Αγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα
Για «άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα», η οποία εξαπολύεται εσπευσμένα από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ -και έχοντας την συναίνεση της ΝΔ- εξαπολύει εσπευσμένα την άγρια προαποφασισμένη αντιλαϊκή θύελλα, επιδιώκοντας να αιφνιδιάσει το λαό, για να ισοπεδώσει και τις τελευταίες εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις πρώτα απ’ όλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματα. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σφοδρής και ανελέητης επίθεσης που δεν θα είναι προσωρινή αλλά διαρκείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζει δε πως «ο λαός μπορεί να την αποκρούσει μόνο αν ξεσηκωθεί και χρησιμοποιήσει αποφασιστικά την οργανωμένη του αγωνιστική δύναμη. Μόνο αν περάσει στην αντεπίθεση αρνούμενος να συμμορφωθεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανασύνταξη τώρα του εργατικού λαϊκού κινήματος για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, αντιμονοπωλιακό μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιλέγει την άγρια λιτότητα
«¶γρια λιτότητα και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών» συνιστούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, οι επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομία.
Σε δήλωσή του, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα το οικονομικό επιτελείο για το προωθούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως το φάρμακο που επιλέγει η κυβέρνηση είναι πολύ χειρότερο απ' ό,τι η ίδια η ασθένεια της οικονομίας: «Αντί για ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνηση επιλέγει ιδιωτικοποιήσεις και αύξηση των έμμεσων φόρων. Αντί για στήριξη της απασχόλησης, η κυβέρνηση επιλέγει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την ελαστική εργασία».
Καταλήγοντας, τόνισε πως «φάρμακο για την κρίση είναι μια πολιτική οικοδόμησης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είναι η πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση».