Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010, αποβλέποντας στην ανάταξη της οικονομίας με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς κρίσης.
Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010, αποβλέποντας στην ανάταξη της οικονομίας με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η υπουργός, κα Λούκα Κατσέλη, λαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες με σκοπό τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, που είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή και πληρωμής οφειλών, ήδη κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν την εξυπηρέτηση χρεολυτικών δόσεων για δύο χρόνια, να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες, αλλά και ενήμερες οφειλές, καθώς και να βγουν άμεσα από τον «Τειρεσία» εφόσον πληρώσουν τις οφειλές τους.
Επίσης, με το νομοσχέδιο συντομεύεται κατά ένα χρόνο η παραμονή δυσμενών καταχωρήσεων στον «Τειρεσία», ενώ δυσμενής καταχώρηση προβλέπεται μόνο για ανεξόφλητες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ και για καθυστερούμενες οφειλές που εξοφλήθηκαν άνω των 5.000 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπληρωθούν με αύξηση του κεφαλαίου και αλλαγές στα κριτήρια και στους όρους λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ με στόχο την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και άμεσης δανειοδότησης, αλλά και επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
Επενδυτική ζήτηση
Οπως προαναφέρθηκε, δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου για το 2010 είναι η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. Ετσι, για το 2010, προωθούνται έργα συνολικού ύψους 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αυτά υλοποιούν τη δέσμευση για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% που ήταν το 2009. Σύμφωνα με το υπουργείο, η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη από το ΕΣΠΑ προβλέπεται να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.
Για το υπουργείο, μεγάλη πρόκληση αποτελεί επίσης η βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που παραμένει στο χαμηλό επίπεδο του 3% τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, αλλά και η σωστή αξιοποίησή τους. Γι' αυτό και απαιτείται η άμεση περιφερειοποίηση και η ριζική απλούστευση διαδικασιών στη διαχείριση του προγράμματος.
Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών προωθείται η εξόφληση μέχρι το Μάρτιο του 2010 των οφειλόμενων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο ή και σε επιμέρους προγράμματα του υπουργείου, καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν.
Ανταγωνιστικότητα
Τρίτη προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, όπως και η πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΕΣΠΑ 2007-2013 θα αποτελεί βασικό εργαλείο εκτέλεσης της κυβερνητικής προσπάθειας.
Στόχος του υπουργείου είναι να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την απορρόφηση πόρων, να διοχετευθούν πόροι μέσα από αναθεωρημένα αλλά και νέα προγράμματα σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με αιχμή του δόρατος την ελληνική περιφέρεια, αλλά και να υπάρξουν επενδύσεις στην παιδεία και κατάρτιση, στη δημιουργία δικτύων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων, στην επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ευρυζωνικών δικτύων, αλλά και στη στήριξη των πολιτιστικών και τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η υλοποίηση ενός μακρόπνοου προγράμματος ανάπτυξης των λιμανιών της χώρας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και σύγχρονες υποδομές που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Νέος αναπτυξιακός
Παράλληλα, προωθείται η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου, που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες τους 2010, έτσι ώστε να τον αναδειχθεί σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα και θα προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στο νόμο και καταβολής της ενίσχυσης.
Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες, ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων.
Επίσης, για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών δημιουργείται Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας. Το Ταμείο, που θα λειτουργεί με σύγχρονους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και σε στενή συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, θα αντλεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων και θα συμμετέχει σε μακρόπνοα επενδυτικά προγράμματα.
Τέλος, προωθείται η διασύνδεση των πολιτικών εξωτερικού εμπορίου με τις πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και τη διασύνδεσή τους με τις πολιτικές του Invest in Greece, του πρώην ΕΛΚΕ, για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.
Προστασία καταναλωτή
Ως τέταρτη προτεραιότητα του υπουργείου ορίζεται η αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή. Το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση κατατίθεται άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Επίσης προωθείται εντατικά η στενή παρακολούθηση της αγοράς με αποτελεσματικές διαδικασίες κοστολόγησης, προληπτικούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και καταχρηστικών πρακτικών.
Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και τις εναρμονισμένες πρακτικές και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης να προωθήσει τις ηλεκτρονικές προμήθειες και να θέσει την αγορά στην υπηρεσία του πολίτη και της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται μέχρι το Φεβρουάριο η επανατιμολόγηση περίπου 6.000 φάρμακων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, εξοικονομώντας δαπάνες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ αλλάζει η τιμολόγηση των αντιγράφων με στόχο τη μείωση των τιμών σε ευρωπαϊκά επίπεδα.