Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 05:28

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά για πέμπτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές - το μακροβιότερο χρονικό διάστημα κερδών από τον Ιούλιο - καθώς η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας ώθησε ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ανοδικά για πέμπτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές - το μακροβιότερο χρονικό διάστημα κερδών από τον Ιούλιο - καθώς η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας ώθησε ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,5% φθάνοντας στις 124,71 μονάδες στις 12:11 μ.μ. στο Τόκιο, με πέντε μετοχές να σημειώνουν άνοδο σε κάθε τέσσερις που σημείωναν πτώση. Ο δείκτης πέρυσι αναρριχήθηκε 34%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν το κόστος δανεισμού και οι κυβερνήσεις τις δαπάνες τους προκειμένου να ωθήσουν τις οικονομίες τους εκτός ύφεσης.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,1%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,4%. Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index κέρδιζε 0,4% καθώς η χώρα εμφάνισε το χαμηλότερο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,1% καθώς τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve έδειξαν ότι οι τραπεζίτες προσανατολίζονται στη λήψη και άλλων μέτρων στήριξης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου, Τζον Λίπσκυ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Bloomberg. Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,1%.

Οι εταιρείες παραγωγής υλικών συνέβαλαν στην άνοδο του MSCI Asia Pacific Index σήμερα μετά την άνοδο του δείκτη των έξι μετάλλων στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, κατά 3% χθες φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από τις 16 Νοεμβρίου. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών χθες στη Νέα Υόρκη και σε ποσοστό 1,7%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg