Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 13:30

Τζ. Χάνος: «Φούσκα» η κινεζική οικονομία

Ο ελληνικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος Τζέιμς Χάνος από τις Ηνωμένες Πολιτείες θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το εάν η Κίνα θα ανταπεξέλθει στις τεράστιες προσδοκίες των επενδυτών.

Ο άνθρωπος που προέβλεψε το σκάνδαλο της Enron έρχεται τώρα να αμφισβητήσει μια κραταιά δύναμη: την Κίνα. Ο ελληνικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος Τζέιμς Χάνος από τις Ηνωμένες Πολιτείες θέτει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το εάν η Κίνα θα ανταπεξέλθει στις τεράστιες προσδοκίες των επενδυτών.

Την ώρα που τα στοιχήματα της επενδυτικής κοινότητας παγκοσμίως έχουν βοηθήσει την κινεζική οικονομία να ανακάμψει δυναμικά από τη διεθνή ύφεση, ο κ. Χάνος προειδοποιεί ότι η «υπερεκτιμημένη» Κίνα βαδίζει ολοταχώς προς κατάρρευση παρά προς την άνθηση, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπουν οι περισσότεροι επενδυτές.

Ο κορυφαίος επενδυτής διατυπώνει υποψίες ότι το Πεκίνο «μαγειρεύει» τα δημοσιονομικά του στοιχεία «φουσκώνοντας» τους ρυθμούς ανάπτυξής της κινεζικής οικονομίας που υπερβαίνουν το 8%.

«Οι φούσκες διακρίνονται από τις υπερβάλλουσες πιστώσεις, όχι τις υπερεκτιμήσεις», δήλωσε ο κ. Χάνος σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στο CNBC. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλεόνασμα πιστώσεων από αυτό στην Κίνα», τόνισε.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κυβερνήσεις, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Κίνα θα διατηρήσει και φέτος τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών με τη βοήθεια των χρημάτων που έχουν περισσέψει από το πακέτο κρατικών κινήτρων ύψους 586 δισ. δολαρίων.

Το να στοιχηματίσει κανείς κατά της Κίνας, βέβαια, δεν είναι απλή υπόθεση. Δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν περιορισμούς όσον αφορά στην επένδυση σε μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Πεκίνου, ο κ. Χάνος έχει δηλώσει ότι αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να επενδύσει στις πεποιθήσεις του.

Πηγή: The New York Times