Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 09:51

Νέα «βουτιά» για τις μετοχές της Japan Air

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν οι μετοχές της Japan Airlines, σημειώνοντας πτώση 45%, εν μέσω εικασιών ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να κηρύξει την έκτη μεγαλύτερη πτώχευση όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν οι μετοχές της Japan Airlines Corp., σημειώνοντας πτώση 45%, εν μέσω εικασιών ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να κηρύξει την έκτη μεγαλύτερη πτώχευση όλων των εποχών στην Ιαπωνία.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούκιο Χατογιάμα κάλεσε τους μετόχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την JAL, η οποία έχει διασωθεί από το κράτος τουλάχιστον τρεις φορές τα τελευταία εννέα χρόνια. Οι μετοχές του μεγαλύτερου ασιατικού αερομεταφορέα υποχώρησαν σήμερα στα 37 γιεν.

Ο Χατογιάμα, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία εδώ και τέσσερις μήνες, αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η JAL θα βγει από το χρηματιστήριο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία – η οποία εμφάνισε ζημίες τα τρία από τα τελευταία τέσσερα χρόνια – θα συνεχίσει να πραγματοποιεί πτήσεις. Η εκπρόσωπος της JAL, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο αερομεταφορέας, οι υποχρεώσεις του οποίου ξεπερνούν τα 1,5 τρισ. γιεν (16 δισ. δολ.), αγωνίζεται να επιβιώσει εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού με τις εταιρείες All Nippon και Skymark. Επίσης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώση της διεθνούς αεροπορικής κίνησης κατά περίπου 4,1% το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ.

Πηγή: Bloomberg