Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 16:39

Φόρος 10% στα Ολυμπιακά μισθώματα

Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 8.400 ευρώ για τους άλλους φορολογούμενους, κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικές ελαφρύνσεις στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές, προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1.1.2003.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στα μισθώματα που θα εισπραχθούν κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου 2004 από την ενοικίαση κατοικιών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών οι ιεροί ναοί και οι μονές.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των φορολοαπαλλαγών που τέθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επανεξέταση εντός του 2003.

Σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ε.Ε. για την εναρμόνιση στη φορολογία των καυσίμων, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι η θέσπιση ανώτατων ορίων στη φορολογία των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για κίνηση. Τα όρια αυτά, διευκρίνισε ο υπουργός, θα είναι αυξημένα σε σχέση με τα ισχύοντα στις χώρες μέλη. Οριακά αυξημένα ανώτατα όρια, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, θα προβλέπονται και για τη φορολογία στον ηλεκτρισμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν, θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα σταδιακά.