Την έκθεση της Κομισιόν που αμφισβητεί τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και την έλευση κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.
Την έκθεση της Κομισιόν που αμφισβητεί τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και την έλευση κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.
Το BBC αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του στην Αθήνα, «ακόμα και η περιορισμένη ανάμειξη του ΔΝΤ αγγίζει πολύ ευαίσθητο σημείο λόγω της σπέκουλας των αγορών ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ελλάδας, μπορεί τελικά να χρειαστεί διεθνή βοήθεια».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και αλλού απειλούν την αξιοπιστία της ευρωζώνης και μπορεί να είναι προάγγελοι παρόμοιων κρίσεων χρέους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ψευδείς στατιστικές: Η Ελλάδα δέχεται επίθεση», η γαλλική Le Figaro χαρακτηρίζει «δηλητηριώδη» την έκθεση της Κομισιόν, η οποία «υπενθυμίζει ότι η Eurostat διερωτείτο για το κατά πόσο ήταν αληθή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία κάθε έτος από το 2005 έως το 2009».
Ο σχολιαστής των Financial Times Τζον Όδερς γράφει ότι η έκθεση της Κομισιόν ήταν «μία μετωπική επίθεση που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η Ελλάδα μπορεί να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς να τη βοηθήσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη στιγμή της αλήθειας μετά από μία δεκαετία παραποίησής της», σχολιάζει η Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για το μάθημα που πρέπει να αντλήσουν οι υπόλοιπες οικονομίες από το παράδειγμα της Ελλάδας, ότι δηλαδή «οι χώρες με αδύναμους οικονομικούς θεσμούς δεν μπορούν να εισάγουν σταθερότητα μέσω ενός ισχυρότερου νομίσματος χωρίς να χρειαστεί κάποια στιγμή να διορθώσουν τα εσωτερικά τους δομικά προβλήματα».
Πιο αισιόδοξο είναι άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, που αναφέρεται στη χθεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιτυχής λόγω της υπερκάλυψης του δημοπρατούμενου ποσού από τις προσφορές που υποβλήθηκαν. Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχόλιο του Χιου Ουόρδινγκτον, αναλυτή στην Barclays Capital, σύμφωνα με τον οποίο, «αν οι επενδυτές ανησυχούσαν πραγματικά για τη δυνατότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτεί τον εαυτό της, δεν θα εμφανίζονταν στις δημοπρασίες - υπάρχει ζήτηση εκεί έξω». Και μάλιστα «αυτή είναι προφανώς αρκετά μεγάλη», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.