Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 05:17

Ασιατικά Χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις μετά την αύξηση της απασχόλησης στην Αυστραλία τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και την έρευνα της Federal Reserve που έδειξε διεύρυνση της ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και τα νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις μετά την αύξηση της απασχόλησης στην Αυστραλία τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και την έρευνα της Federal Reserve που έδειξε διεύρυνση της ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Ο MSCI Asia Pacific Index ισχυροποιήθηκε 0,9% φθάνοντας στις 125,83 μονάδες στις 12:10 μ.μ. στο Τόκιο με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών. Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο έως 0,7% φθάνοντας στα 7.540 δολ. ο μετρικός τόνος και σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα. Το δολάριο της Αυστραλίας ανατιμήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου. Στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 index σημείωσε άνοδο 0,3%.

Οι Αυστραλοί εργοδότες αύξησαν τις προσλήψεις κατά 35.200 τον Δεκέμβριο καθώς η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έναντι πρόβλεψης 19 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10.000. Η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία τονώθηκε καθώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και του τομέα παροχής υπηρεσιών σηματοδότησαν σταθερή ανάκαμψη από την περυσινή ύφεση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 5.427 χρήστες σε έξι ηπείρους του κόσμου.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο οδεύοντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ευρώ μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve της Ν. Υόρκης, Γουΐλλιαμ Ντάντλεϋ, ότι τα αμερικανικά επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να δανειστούν σε δολάρια και να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις αλλού. Πρώτα πρέπει να αυξηθεί η απασχόληση μετά να προχωρήσουμε σε αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε το βραδινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του PBS ο Ντάντλεϋ.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index ισχυροποιήθηκε 0,8% διευρύνοντας την άνοδό του μετά την μείωση της ανεργίας στο 5,5% από το 5,6% (αναθεωρημένα στοιχεία). Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε 0,6% φθάνοντας στα 92,96 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και κατά 0,6% έναντι του γιέν φθάνοντας στα 84,93 γιέν. Το νόμισμα στις 11 Ιανουαρίου αναρριχήθηκε στα 93,26 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Νοεμβρίου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1%, παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 1%.

Στη Νότια Κορέα το ουόν αναρριχήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 1.121,65 ανά δολάριο ΗΠΑ, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 3,337 ανά δολάριο ΗΠΑ.

Το γιέν υποχώρησε έναντι των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις μετά την ανακοίνωση της ανεργίας στην Αυστραλία και μετά τα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν απροσδόκητα τα μέγιστα τον Νοέμβριο. Οι παραγγελίες μειώθηκαν 11,3% από τον Οκτώβριο και περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και προέβλεπαν αύξηση 0,2%.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, σημειώνοντας άνοδο έως 0,4%, φθάνοντας στα 79,98 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Το καύσιμο κινήθηκε ανοδικά μετά την καταιγίδα που αναπτύχθηκε στον Κόλπο του Μεξικού και ενδέχεται να πλήξει της πλατφόρμες στα ανοιχτά της χώρας προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Στον Κόλπο παρήχθησαν 1,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως τον Αύγουστο.

Το αργό για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε 1,4% χθες καθώς το αμερικανικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε περισσότερο από το διπλάσιο των προβλέψεων των αναλυτών. Οι προμήθειες διϋλισμένων καυσίμων – συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ - σημείωσαν άνοδο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση.

ΠΗΓΗ: Bloomberg