Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 15:59

Τρισέ: Ατοπα τα περί διάλυσης της Ευρωζώνης

Παράλογα χαρακτήρισε τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας ή άλλου κράτους μέλους από την ευρωζώνη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας δεν θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης, ενώ έκανε σύσταση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και λήψη αποφασιστικών μέτρων.

Την ελληνική οικονομία αφορούσε, όπως αναμενόταν, η πρώτη ερώτηση στην οποία εκλήθη να απαντήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ χαρακτήρισε «παράλογη υπόθεση» τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας ή άλλου κράτους μέλους από το ευρώ και διάλυσης της Ευρωζώνης. «Δεν σχολιάζω παράλογες υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα πόσο πιθανή θεωρεί ενδεχόμενη αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας ή άλλου κράτους μέλους από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Τρισέ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν σχολιάζω άτοπες υποθέσεις, αυτή είναι και η απάντησή μου».

Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμη, ενώ κληθείς να σχολιάσει το νέο σχέδιο σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% επί του ΑΕΠ έως το 2012, από 12,7% που είναι σήμερα, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν έχει προλάβει να το εξετάσει.

«Δεν είχα καθόλου χρόνο να κοιτάξω τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Γνωρίζω ότι η πρόθεση είναι να εφαρμοστούν ακριβώς, εάν δεν κάνω λάθος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% έως το 2012. Θα τις κοιτάξουμε. Θα τις εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην αξιοπιστία των στοιχείων που εμπεριέχονται στο ΠΣΑ, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Συστάσεις για σκληρά και θαρραλέα μέτρα

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες πρέπει να «αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας αρκετά αποφασιστικά και θαρραλέα μέτρα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Η σωστή εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής είναι «ζωτικής σημασίας», τόνισε.

«Το συμβούλιο διαπιστώνει την ανάγκη να υπάρξουν κατάλληλα μέτρα και κατάλληλη εφαρμογή των μέτρων όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική. Αυτό αποτελεί κλειδί για όλες τις χώρες και έχουμε ένα μήνυμα για όλα τα μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι επίσης πολύ σημαντικό και για κάποιες από αυτές, που έχουν ειδικές δυσκολίες και είναι για την δική τους ευημερία και για την δική τους ανάκαμψη το ότι έχουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας τα κατάλληλα σκληρά μέτρα και θαρραλέα μέτρα».

Συνδρομή ΕΚΤ στην Ελλάδα

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σκοπεύει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ο κ. Τρισέ διαβεβαίωσε ότι το Ευρωσύστημα θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως διευκρίνισε, η συνδρομή της ΕΚΤ θα αφορά αυστηρά στο τεχνικό μέρος των μεταρρυθμίσεων.

Καμία ειδική μεταχείριση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ακόμη ότι κανένα κράτος – μέλος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση από την κεντρική τράπεζα, ενώ διεμήνυσε ότι η τράπεζα δεν θα αλλάξει τους κανόνες ενεχυρίασης ομολόγων για λογαριασμό καμίας χώρας.

«Καμία κυβέρνηση, καμία χώρα ... δεν πρέπει να αναμένει από εμάς ειδική μεταχείριση. Έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα εφαρμόσουμε τους κανόνες μας χωρίς κανενός είδους ειδική μεταχείριση. Και γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιες κυβερνήσεις, μία ειδικότερα, αλλά όχι μόνο μία, αρκετές κυβερνήσεις έχουν να λάβουν πολύ σκληρές και πολύ δύσκολες αποφάσεις», υπογράμμισε.

Για την Ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2010, ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα το 2010», ενώ η πορεία προς την ανάκαμψη ενδέχεται να μην είναι ομαλή.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι προς το τέλος του έτους η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχουν διαδραματίσει η αλλαγή του κύκλου αποθεμάτων και η ανάκαμψη των εξαγωγών, τα σημαντικά πακέτα μακροοικονομικών κινήτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και τα μέτρα που δρομολογήθηκαν για την αποκατάσταση της ευρυθμίας του χρηματοοικονομικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «αναμένουμε σταθεροποίηση των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που θα παρέχει στήριξη στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες του Διοικητικού Συμβουλίου».

«Οι διακυμάνσεις των τιμών αναμένεται να καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική που εφαρμόζεται», συμπλήρωσε.

ΕΚΤ: Η υποβάθμιση της Ελλάδας συνέβαλε στο άνοιγμα των spread

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας συνέβαλε στη διεύρυνση των spread καλυμμένων ομολογιών στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Στη δευτερογενή αγορά, το άνοιγμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης διευρύνθηκε κάπως σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, λόγω των διακυμάνσεων στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και περιόρισαν την ρευστότητα στην αγορά καλυμμένων ομολογιών προς το τέλος τους», σημειώνει η EKT σε έκθεσή της για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας συνέβαλε επίσης στη διεύρυνση των spreads των καλυμμένων ομολόγων», προσθέτει.

Λ. Παπαδήμος: Η νέα ΕΣΥΕ να παρέχει έγκαιρα, πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία

Είναι σημαντικό η νέα ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία (ΕΣΥΕ) που θα δημιουργήσει η Ελλάδα να παρέχει έγκαιρα, πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

«Ένα θετικό στοιχείο του (Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας) ... είναι να επιβεβαιώσει την προηγούμενη ανακοίνωση (της κυβέρνησης) για την καθιέρωση μίας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και της αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων για τις πληρωμές και τα δημοσιονομικά», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

«Τώρα αυτό που θεωρώ, σίγουρα, σημαντικό είναι ότι η σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού θα ... λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και θα διασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία θα είναι πλήρη, αξιόπιστα και θα παραδίδονται έγκαιρα», πρόσθεσε.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται το ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει μιλήσει τόσο με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

«Δεν πιστεύουμε ότι η οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα ήταν αναγκαία ή ευπρόσδεκτη», υπογράμμισε.

Μέρκελ: Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας προκαλέσει ισχυρές πιέσεις

Φόβους πως «τα επόμενα χρόνια το ευρώ θα διανύσει μία πολύ δύσκολη φάση» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ενώ αναφερόμενη στο «ελληνικό παράδειγμα», μίλησε για «πολύ ισχυρές πιέσεις».

Σε ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της γερμανικής καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ σημειώνει: «Πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας; Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις» και δηλώνει «ανήσυχη» για τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ.

«Ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι παρακαλείται να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων; Δεν ξέρω αν θα τους ευχαριστούσε εκεί ιδιαίτερα να δίνει η Γερμανία διαταγές. Σίγουρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ήταν ευτυχές εάν η Ελλάδα έκανε το ίδιο για μας. Με αυτή την έννοια, το ευρώ θα διανύσει τα προσεχή χρόνια μία πολύ δύσκολη φάση».

S&P: Υποβάθμιση του χρέους σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη

Πολύ αρνητικές επιπτώσεις θα δημιουργούσε στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, σύμφωνα με το διαχειριστικό διευθυντή της Standard and Poor's κ. Μόριτς Κρέμερ.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Boersen Zeitung, σε μια τέτοια περίπτωση το κρατικό χρέος της χώρας μας θα υποβαθμιζόταν περαιτέρω και συγκεκριμένα σε καθεστώς «junk».

Γενικώς, ο κ. Κρέμερ εκτιμά ότι καμία χώρα δεν θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.

Στην παρούσα φάση, η S&P αξιολογεί το ελληνικό κρατικό χρέος ως BBB+ (κλιμάκιο «investment grade»). «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Standard & Poor's, μετά από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η αξιολόγηση του χρέους της θα υποβαθμιζόταν κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες στο κλιμάκιο "speculative grade" (στο ΒΒ+ ή και χαμηλότερα)» υπογραμμίζει ο κ. Κρέμερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση αποχώρησης από την ευρωζώνη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, οι αξιολογήσεις του κρατικού χρέους τους «θα υποβαθμίζονταν, ενδεχομένως, κατά δύο με τρεις βαθμίδες. Και αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές σοβαρές ή πολιτικές κρίσεις».

Ο διαχειριστικός διευθυντής της Standard and Poor's ανέφερε ακόμη ότι αν μια χώρα που αποχωρήσει από την ευρωζώνη «μετέφραζε» το δημόσιο χρέος της στο νέο εθνικό νόμισμα, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο και θα οδηγούσε τη χώρα αυτή σε πτώχευση.