Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 06:45

Υποχωρεί για πέμπτη μέρα το αργό

Απώλειες για πέμπτη ημέρα σημειώνει το αργό πετρέλαιο μετά την αύξηση των αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ και τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις που περιόρισαν την εμπιστοσύνη για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Απώλειες για πέμπτη ημέρα σημειώνει το αργό πετρέλαιο μετά την αύξηση των αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ και τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις που περιόρισαν την εμπιστοσύνη για τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Επίσης το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες σε πέντε εβδομάδες μετά τη μείωση των λιανικών πωλήσεων 0,3% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 1,8% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου στην Ουάσινγκτον.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, αυξήθηκαν 2,5%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 54 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 78,85 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 78,94 δολ. στις 11:34 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 26 σεντς φθάνοντας στα 79,39 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν αυτήν την εβδομάδα, πρώτη εβδομάδα απωλειών από τις 11 Δεκεμβρίου.

Στις 13 Ιανουαρίου το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα αργού και καυσίμων αυξήθηκαν. Τα διϋλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν για πρώτη εβδομάδα σε σύνολο πέντε εβδομάδων.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, κατά 3,7 εκτα. βαρέλια φθάνοντας στα 331, εκατ. βαρέλια, ανακοίνωσε στις 13/1 το υπουργείο Ενεργείας. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν στα 223,5 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008.

Τα διϋλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αυξήθηκαν 1,35 εκατ. βαρέλια φθάνοντας τα 160,4 εκατ., σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας.

Ισχυρό δολάριο

Ανοδικά κινήθηκαν γιέν και δολάριο έναντι των νομισμάτων με υψηλότερες αποδόσεις εν μέσω εικασιών ότι ο περιορισμός του δανεισμού των κινεζικών τραπεζών θα περιορίσει την ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στο 1,4421 ανά ευρώ από 1,4499. Το ισχυρό δολάριο ουσιαστικά περιορίζει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Χθες το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα 80 δολ. το βαρέλι μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι η οικονομία βελτιώθηκε σε 10 από τις 12 περιφέρεις της Fed τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας διεύρυνση της ανάκαμψης.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε έως 58 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 77,99 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:30 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 78,02 δολ. το βαρέρι. Χθες υποχώρησε 25 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 78,57 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου έληξαν χθες στα 77,82 δολ., 49 σεντς χαμηλότερα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg