Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 15:30

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 0,1% οι τιμές καταναλωτή

Αύξηση 0,1%, έναντι ανόδου 0,4% που είχε καταγράψει τον αμέσως προηγούμενο μήνα, εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιβράδυνση παρουσίασε το ποσοστό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι ανόδου 0,4% που είχε καταγράψει το Νοέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2009.

Οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν μόλις 0,2%, έπειτα από αύξηση 4,1% το Νοέμβριο, ενώ οι τιμές των ειδών διατροφής σημείωσαν αύξηση 0,2% έναντι 0,1% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Κατά τη διάρκεια του 2009, το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Όσον αφορά στον δομικό δείκτη τιμών – από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι τροφίμων και ενέργειας – αυξήθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο είχε παραμείνει αμετάβλητος.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% και του δομικού δείκτη κατά 0,1%.