Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 15:00

Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

ΣΤΑΘΕΡΟ στο 3,25% διατήρησε για ενδέκατο κατά σειρά μήνα το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων οικονομολόγων σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg εκτιμά πάντως ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική ήταν ευρέως αναμενόμενη μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στο Ευρωκοινοβούλιο. «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, μεσοπρόθεσμα, έχουν σήμερα εξισορροπηθεί. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το ενδεδειγμένο», είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει «μέτρια» κατά το δεύτερο εξάμηνο αλλά θα επιταχυνθεί το 2003 στο 2% - 2,5%. Επανέλαβε, επίσης, ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με πολύ βραδύτερο ρυθμό απ' ό,τι αρχικώς αναμενόταν με τους επενδυτές και τους καταναλωτές να δείχνουν επιφυλακτικότητα, κυρίως λόγω της πτώσης των μετοχικών αξιών, της ανόδου των τιμών πετρελαίου και του ενδεχομένου πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Σσύμφωνα με τον κ. Νοτύιζενμπεργκ, ούτε η νομισματική ούτε η δημοσιονομική πολιτική είναι η απάντηση σ' όλες αυτές τις ανησυχίες. «Η απάντηση μπορεί να βρεθεί μόνον αν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν επιτέλους στα φιλόδοξα προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών σε όλο το χώρο της ευρωζώνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω για πέμπτη φορά από την αρχή του έτους τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης επικαλούμενη τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ε.Ε., η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,2% έως 0,5% τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3%- 0,5%.

Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ερευνητικός οργανισμός Εuropean Forecasting Network (EFN) αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος στο 0,9%, από 1,2%, προσθέτει ωστόσο ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για οικονομική ανάκαμψη.

Προέβη παράλληλα στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη αναμένεται να αρχίσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, ενώ για ολόκληρο το επόμενο έτους υπολογίζεται αναπτυξιακός ρυθμός της τάξεως του 2,2%.

Ο εν λόγω οργανισμός, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει επίσης ότι η έλλειψη ταχείας ανάκαμψης σημαίνει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει στο 8,6% το 2003, έναντι 8,3% που ήταν τον Αύγουστο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η οικονομική επέκταση δεν θα υπερβεί το 1% εφέτος αλλά το 2003 θα υπάρξει επιτάχυνση.