Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας απασχολούν για μία ακόμα ημέρα τα διεθνή ΜΜΕ.
«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν τα σχέδια για τη μείωση του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του BBC για τις αντιδράσεις των υπουργών της ευρωζώνης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι υπουργοί αντέδρασαν θετικά, με εξαίρεση το Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλ, ο οποίος «υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση».
«Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας προκαλεί μεγάλη απορία», γράφουν οι Financial Times. «Από τη μία είναι η πιο σοβαρή δοκιμασία της ενότητας της ευρωζώνης από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999… Από την άλλη, η Ελλάδα τη γλυτώνει πολύ φτηνά», όπως τονίζει ο συντάκτης, αναφερόμενος στην πτώση μόλις κατά 1,1% του ελληνικού ΑΕΠ (τη στιγμή που το γερμανικό υποχώρησε κατά 5%) και το ποσοστό ανεργίας 9% (τη στιγμή που της Ισπανίας είναι 19%). Και ενώ η Ιρλανδία επιβάλλει μέτρα «ακραίας λιτότητας», η ελληνική κυβέρνηση «δεν κάνει μέχρι στιγμής τίποτα παρόμοιο». «Δεν είναι λοιπόν παράλογο το γεγονός ότι η εταίροι της ευρωζώνης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ είναι έξαλλοι με τις πολιτικές τάξεις στην Αθήνα». Ο συντάκτης εξηγεί στη συνέχεια ότι οι «ανωμαλίες» της ελληνική περίπτωσης οφείλονται στην «τεράστια παραοικονομία και το φουσκωμένο δημόσιο τομέα» και συνεχίζει: «το μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι απαιτούνται πολλά χρόνια σημαντικά ανεπαρκούς διακυβέρνησης για να γιγαντωθεί τόσο πολύ ένα πρόβλημα». Όπως διευκρινίζεται, το πρόβλημα δεν οφείλεται στην παγκόσμια ύφεση, αλλά στις «υπερβολικές δαπάνες, τα ανεπαρκή φορολογικά εισοδήματα και την πολιτική χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων», ενώ γίνεται μνεία και στο «απίστευτο» γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ευρωζώνη.
Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, αναφέρεται ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικροτούν τα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας, αλλά κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι τα μέτρα εξαρτώνται περισσότερο από την εξασφάλιση υψηλότερων εσόδων παρά από τη μείωση των δημοσίων δαπανών… Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι καν σίγουροι ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης για το περσινό έλλειμμα, θα αποδειχθούν ακριβή. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να υπερεκτίμησε τα στοιχεία του 2009 ώστε να φανούν πιο επιτυχημένες οι προσπάθειές της για μείωση του ελλείμματος».
Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal γίνεται λόγος για τη δυσκολία να πειστούν οι Έλληνες σχετικά με την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων μέτρων. «Για να καταφέρει η κυβέρνηση να διορθώσει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να είναι σκληρή μόνο με τα πολλά ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά και να πείσει το μέσο Έλληνα ότι η θυσία αξίζει τον κόπο».
Η εφημερίδα διενεργεί μάλιστα γκάλοπ στην ιστοσελίδα της με το ερώτημα «Θα αποτελέσει η κρίση στην Ελλάδα μεγάλο πρόβλημα για το ευρώ;», στο οποίο 233 αναγνώστες (47,6%) έχουν απαντήσει ναι και 257 (52,4%) όχι.
Για την Washington Post, που φιλοξενεί δημοσίευμα του Associated Press, «τα προβλήματα της Ελλάδας καταδεικνύουν τα ελαττώματα στο χαλαρό τρόπο που οι χώρες της ευρωζώνης χειρίζονται τις οικονομίες τους. Όλες υποτίθεται ότι πρέπει να παραμένουν εντός αυστηρών ορίων σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος τους – αλλά το έχουν πετύχει λίγες φορές».
Σε blog της ιστοσελίδας του CNN τέλος, αναφέρεται ότι «παρόλο που μπορεί να βρεθούμε στον πειρασμό να αγνοήσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 450 π.Χ., θα ήταν λάθος να κάναμε κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει σημασία καθώς είναι μία από τις 16 χώρες της ευρωζώνης και τα προβλήματά της έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη».
Πηγές: bbc.co.uk, ft.com, wsj.com, washingtonpost.com, cnn.com