Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 16:52

ΕΒΕΑ: Σε κινούμενη άμμο στηρίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2003 στηρίζεται στην κυριολεξία σε κινούμενη άμμο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος.

Ο κ. Φουντουκάκος τονίζει ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης έχουν γίνει με βάση την τιμή του πετρελαίου στα 27-27,5 δολάρια, ενώ ήδη αυτή την στιγμή, χωρίς να έχει εκδηλωθεί επίθεση στο Ιράκ, η τιμή έχει ανέλθει στα 31 δολάρια. Επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η αισιοδοξία στον τομέα των εσόδων δεν δικαιολογείται, δεδομένης της κακής πορείας στο Χρηματιστήριο Αξίων Αθηνών και των φοροελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί ενώ και οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,3% το 2003.

«Μόνο αισιόδοξο μήνυμα ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, ως θετική συνέπεια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των δημοσίων επενδύσεων, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μια ανάπτυξη όμως με βραχυχρόνια αποτελέσματα εφόσον η συμβολή των ξένων επενδύσεων στην εθνική μας οικονομία είναι σχεδόν μηδενική και η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την Ανατολική Ευρώπη είναι σίγουρο ότι θα στερήσει την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή βοήθεια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.