Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε απόψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή. Έκκληση στους αγρότες του Προμαχώνα να αποχωρήσουν από το «μπλόκο» καθώς δημιουργούνται προβλήματα στην αξιοπιστία της χώρας μας.
Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε απόψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Η υπουργός κάλεσε τα θεσμικά όργανα των αγροτών να έρθουν στο υπουργείο και να συζητήσουν τα αιτήματά τους, επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή της προς τους αγρότες για συμμετοχή στο διάλογο για το αγροτικό στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου.
Αναφερόμενη στο διάλογο του Ζαππείου, η κ. Μπατζελή επεσήμανε τη σημασία ενός διευρυμένου διαλόγου όπου είναι κοινωνοί όλοι οι πολίτες, σημειώνοντας ότι το αγροτικό ζήτημα δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών, καθώς υπάρχουν ζητήματα αγοράς, τα οποία θέτουν και οι ίδιοι οι αγρότες. «Δεν πρέπει να φοβούνται οι αγρότες την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Έκανε δε έκκληση στους αγρότες που έχουν αποκλείσει το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα να αποχωρήσουν από το μπλόκο διότι δημιουργούνται προβλήματα στην αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά και στις σχέσεις μας με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Υπογράμμισε ακόμη ότι το ζήτημα της παρέμβασης των εισαγγελέων θα πρέπει να περιοριστεί.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Εν τω μεταξύ, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών που συνεδρίασε σήμερα σε ξενοδοχείο της Βέροιας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μεγαλύτερη κινητοποίηση για μαζικότερη συμμετοχή τρακτέρ στα μπλόκα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αγρότες να κλείνουν και παράπλευρους δρόμους της Εθνικής Οδού, ώστε να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, σε αποκλεισμό του κόμβου Βρασνών - Ασπροβάλτας, παράπλευρα από την Εγνατία οδό, θα προχωρήσουν αύριο στις 11.00 π.μ. δασεργάτες της περιοχής, με απόφαση του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και δασεργάτες από το Λιβάδι Ελασσόνας.
Οι δασεργάτες διεκδικούν την αποπληρωμή τους για την εργασία τους στα αντιπλημμυρικά έργα τον Σεπτέμβριο του 2009 στην Αττική, αλλαγή του σημερινού τρόπου πληρωμής τους από τα δασαρχεία, την καταβολή ενιαίας ενίσχυσης για τα ζώα τους (μουλάρια, άλογα), καύσιμα με μειωμένο φόρο κ.ά.
Την παρέμβαση της Κομισιόν ζητά η Βουλγαρία
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία του ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Στην επιστολή του ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάνει, επίσης, λόγο για παραβίαση των ¶ρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές- ιδιαίτερα τα αγροτικά προϊόντα- καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές.
Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μπορίσοφ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα στο θέμα του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη», σημειώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Επισημαίνει ακόμη ότι η μορφή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών επηρεάζει τα συμφέροντα των βουλγαρικών μεταφορικών εταιρειών και εταιρειών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και προσθέτει πως, εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων, το 2009, οι Βούλγαροι μεταφορείς υπέστησαν ζημίες που ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, σε μία μόνο εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών μέσω των συνοριακών διαβάσεων.
«Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές», τονίζει.