Aπέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου φέτος. Πλήρως ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ. «Γυρνάει το κλίμα» για τη χώρα μας.
Aπέρριψε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Στο “ό,τι χρειαστεί” δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, νέοι φόροι», ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Πλήρως ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ελληνικό κράτος, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «αυτό συνεπάγεται κόστος για εμάς, μέσω της διεύρυνσης των spreads στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων είναι, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο σοβαρό με το ζήτημα του ελλείμματος».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά έχει να κάνει με ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο διατρέχει όλο το σύστημα παραγωγής και στοιχείων.
Ηδη, συστήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή - σε αυτήν μετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ- που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι για τη σύσταση ενός σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προχωρούμε στη νομοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων που θα θωρακίζουν την εμπιστοσύνη στα στατιστικά στοιχεία και στα στοιχεία που περιέχει ο προϋπολογισμός.
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου φέτος. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση τέτοιου ομολόγου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση».
Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ.
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου νωρίτερα αυτό το μήνα ολοκληρώθηκε το δανειακό πρόγραμμα για τον Ιανουάριο.
«Γυρνάμε το κλίμα»
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ενδιάμεσα θα εξετάζονται τα στοιχεία μήνα-μήνα.
«Η αίσθηση που υπάρχει μετά το Ecofin και το Eurogroup είναι ότι γυρνάμε το κλίμα. Για την Ελλάδα, αρχίζει να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη. Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει δημοσιονομικούς κανόνες έως τα τέλη του έτους. Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης... που δεν έχουν θεσμοθετήσει ακόμα δημοσιονομικούς κανόνες».
Αναδρομική η ισχύς των αλλαγών από το φορολογικό
Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί το Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το Φεβρουάριο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Πρόσθετα μέτρα αν προκύψουν αποκλίσεις
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι έως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημείωσε δε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις.
Για τη σουηδική πρόταση επιβολής φόρου στις τράπεζες
Σχετικά, τέλος, με την πρόταση που υπεβλήθη στο Ecofin από τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες (τέλος σταθεροποίησης), ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εάν αποφασιστεί- και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση».
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters