Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 13:29

Κάτω από τα 78 δολ. η τιμή του αργού

Κάτω από τα 78 δολ. υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της σφιχτότερης πιστωτικής πολιτικής στην Κίνα, του ισχυρότερου δολαρίου και των εκτιμήσεων ότι οι ποσότητες αργού που διυλίσθηκαν στις ΗΠΑ ήταν μειωμένες.

Κάτω από τα 78 δολάρια υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τις χθεσινές τους απώλειες, εξαιτίας της σφιχτότερης πιστωτικής πολιτικής στην Κίνα, του ισχυρότερου δολαρίου και των εκτιμήσεων ότι οι ποσότητες αργού που διυλίσθηκαν στις ΗΠΑ ήταν μειωμένες.

Οι κινεζικές τραπεζικές αρχές ζήτησαν σήμερα από ορισμένες μεγάλες τράπεζες της χώρας να διακόψουν τη χορήγηση νέων δανείων για τον υπόλοιπο μήνα, επικαλούμενες την «έκρηξη» της πιστωτικής δραστηριότητας κατά τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.

«Τα σχέδια της Κίνας να σφίξει τις πιστωτικές αγορές συνεχίζουν να πυροδοτούν ανησυχίες, κάτι που σημαίνει ότι η δημοσιοποίηση του ΑΕΠ και άλλων οικονομικών στοιχείων αύριο θα πρέπει να δώσουν έντονα ανοδική τάση προκειμένου να το αντισταθμίσουν αυτό», παρατηρεί αναλυτής της JBC Energy στη Βιέννη.

Τις τιμές του πετρελαίου επηρεάζει όμως και η ανατίμηση του δολαρίου. Νωρίτερα σήμερα, το ευρώ βυθίσθηκε σε χαμηλά πέντε μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος και της στερλίνας, εν μέσω ανησυχιών για το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Στις 13:13 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,14 δολάρια, ή 1,4%, στα 77,88 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 76,58 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,05 δολάρια ή 1,3%.